La Cinètika és el col·lectiu on militava una de les noies enganyades per l'infiltrat i ara, després de la publicació de la notícia, ha denunciat "abús i arbitrarietat" per part de la policia espanyola. En un comunicat d'aquest dilluns, els activistes han recordat "només casos molt concrets i greus de sospita de delicte o davant del mateix — i sempre amb autorització judicial — sostenen la justificació de policia infiltrada". "No sent el cas, ens trobem davant l'abús i arbitrarietat que, amb plena consciència, la capacitat mateixa de pensar i cada pensament puguin ser considerats de potencial delicte", han afegit. En aquesta línia, els partits independentistes han instat el ministre Fernando Grande-Marlaska a comparèixer pel nou escàndol.

Per qui no el conegui, la Cinètika és un espai okupat, anticapitalista, autònom i feminista de Sant Andreu del Palomar. Tal com ha revelat aquest dilluns la Directa, un policia espanyol s'ha infiltrat durant els tres últims anys en els moviments socials del barri fent-se passar per un activista llibertari. El nom de l'agent és Daniel Hernández Pons, que va enganyar noies de l'entorn llibertari per mantenir relacions sexuals i evitar ser descobert. Una de les noies enganyades és membre de la Cinètika i va ser parella de l'infiltrat durant un any. 

"Fem una crida a tots els col·lectius i projectes afins a respectar i tractar amb sensibilitat i cura a les persones que han viscut de prop aquesta violència institucional. Per a cap persona és una situació agradable", ha exposat el col·lectiu en el comunicat. A més, els activistes han demanat "que s'evitin rumorologies, que no es tracti el cas amb morbositat i que es preservin la identitat i confidencialitat de les persones afectades". "Per tant, és important no difondre ni manipular informacions no contrastades o consentides", han afegit, alhora que han convidat a "la reflexió individual i col·lectiva en relació a l'exposat, per poder articular formes de protecció i autodefensa que vagin més enllà de l'odi compartit cap a l'autoritat".

En una entrevista amb la Directa, la noia enganyada ha explicat que descobrir que tot es tractava d'un operatiu d'infiltració li ha despertat "molta por i ansietat". "M'he sentit molt utilitzada, ens ha utilitzat com a dones i com a activistes, i això em fa sentir molt de fàstic i impotència. Si volia investigar-nos, que crec que seria igual de greu, no calia que generés aquestes relacions tan intenses, ha fet moltes coses que no eren necessàries", ha assenyalat. I ha afegit: "Sento que m'ha violat, he estat amb algú que ara m'adono que no coneixia i això em genera molta por. El que m'ha fet com a dona és molt fort, però crec que és igual de greu que s'hagi introduït en la vida dels meus amics o en les activitats polítiques d'espais com la Cinètika".

Crítiques a la policia espanyola

El col·lectiu ha insistit a criticar la policia espanyola i a recordar que "la pràctica policial utilitza la manipulació sistèmica per vigilar, torturar i intentar sotmetre a qui defensa un món més digne". "L'existència d'agents policials infiltrats és una pràctica habitual de l'Estat per controlar i castigar a qui es distingeix d'allò normatiu i confronta les regles del poder", ha continuat. En aquesta línia, els activistes han assegurat que "la policia nacional espanyola fa servir operacions d'infiltració en diversos moviments polítics amb la finalitat d'extorsionar informació i reprimir a grups i projectes que denuncien un sistema de desigualtat, misèria, precarietat i violència estructural". 

"Es sol pensar en la repressió com una branca del poder que afecta només una minoria, però, més enllà, la repressió i l'ús sistèmic de la violència són part del mateix sustent de les estructures de poder", ha manifestat la Cinètika. Llavors, el col·lectiu té molt clar el perquè de l'operatiu d'infiltració: "L'Estat decideix investigar-nos perquè pot i li destorbem. Molestem perquè ens organitzem i generem pràctiques basades en el suport mutu, el transfeminisme, l'aprenentatge col·lectiu, les cures, la solidaritat, l'equitat i el bé comú. (...) No som conscients de tot el potencial transformador que tenim". Finalment, un consell: "Estar atentes, investigar i actuar immediatament. Reivindiquem la capacitat de generar eines i mecanismes propis per a cuidar-nos i garantir que fets com aquest no tornin a passar".