Cinc activistes del moviment independentista i anarquista que han estat enganyades en els últims tres anys pel policia infiltrat al barri de Sant Andreu a Barcelona, han fet una passa endavant interposant una querella per les conductes d'aquest agent, natural de Mallorca i que es feia dir Dani Hernández Pons. Aquest home va utilitzar les relacions sexoafectives amb les dones per introduir-se dins els seus moviments i fins i tot amb una va arribar a tenir una relació sentimental que es va allargar durant un any. Les dones es personen com a acusació particular amb el suport jurídic d'Íridia i la CGT, i, concretament, denuncien l'agent per abusos sexuals continuats, delictes de tortura o contra la integritat moral, descobriment i revelació de secrets i impediment de l’exercici de drets cívics

Les dones no haurien tingut relacions amb l'infiltrat si haguessin sabut que era policia 

Segons han expressat les dues associacions, els fets són molt greus i resulta inacceptable que un policia encobert utilitzi les relacions sexuals i afectives per obtenir informació, com ha fet en aquest cas. Per tot plegat, un dels fets pels quals denuncien l'agent és el d'abús sexual continuat i ho argumenten pel fet que les lleis es basen en la idea del consentiment, molt actual amb la llei del només sí és sí.

En el cas de les noies que van mantenir relacions amb el policia infiltrat quan aquest es feia passar i tenia la personalitat i l'aspecte d'un activista anarquista, es pot considerar viciat: les dones mai no haurien consentit les relacions si haguessin tingut tota la informació sobre la seva persona: “No hi ha consentiment si l'agressor crea unes condicions o s'aprofita d'un context que, directament o indirectament, imposin una pràctica sexual sense comptar amb la voluntat de la dona". "El consentiment podrà ser revocat en qualsevol moment donat que depèn de la lliure voluntat de la persona i aquesta, al seu torn, depèn de la informació de la qual disposi la persona i de les circumstàncies que envoltin aquella interacció sexual concreta. Per tant, la informació sobre la persona i sobre el tipus de pràctica sexual, són indestriables del consentiment sexual", diu la querella.

Una infiltració sense justificació legal

Les advocades d'Irídia i del sindicat CGT, Sònia Olivella i Laia Serra, que donen suport a les dones, consideren molt greu que un policia encobert utilitzi les relacions sexoafectives amb activistes per obtenir informació i apuntalar la seva identitat encoberta per infiltrar-se en el teixit associatiu i sindical. Recorden que la infiltració d'agents només té justificació legal quan es projecta a la investigació d'uns delictes taxats en el marc de la lluita contra el crim organitzat o el terrorisme. Aquest cas quedaria fora d'aquest supòsit, ja que l’objectiu teòric de la policia era monitorar els moviments socials o desestructurar-los, especialment el moviment llibertari, cosa que suposa una greu vulneració de drets civils, segons l'acusació.

Fa mesos, ja es va enxampar un primer policia infiltrat, que també es feia passar per mallorquí, però era nascut a Menorca. Els dos personatges compartien llinatges, "Hernández Pons", i quan es va descobrir el primer agent al mes de juny, van desactivar el segon policia.