Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP i el PDeCAT han demanat la compareixença del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska perquè comparegui amb motiu del nou cas d’un policia infiltrat en moviments socials i independentistes a Barcelona durant tres anys. EH Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) s'han sumat a la petició després que La Directa hagi publicat aquest dilluns tots els detalls d'una nova infiltració en el moviment independentista d'un policia, mesos més tard que sortís a la llum el primer cas. En aquella ocasió, l'independentisme també va demanar la compareixença del ministre de l'Interior, que es va limitar a menystenir la indignació per aquesta infiltració, assegurant que tot plegat només eren especulacions. 

Des de EH Bildu, el diputat Jon Iñarritu ha denunciat aquesta nova infiltració: "Nou cas de policia política i d'infiltració en l'activisme de Catalunya. Si tan correctes li semblen al govern espanyol aquestes pràctiques, quin és el motiu pel qual es nega que aquests agents compareguin davant les Corts i relatin en què ha consistit la seva labor?". Carme Forcadell també ha dit la seva a través de les xarxes: "S'entén perfectament que el govern espanyol no vulgui obrir cap investigació sobre l'espionatge als independentistes, trobarien més casos com aquest", ha escrit qui va ser la presidenta del Parlament, en la mateixa línia que Jaume Asens, president del grup parlamentari d'Unidas Podemos: "Els moviments socials són motor de canvi democràtic. Cal escoltar-los, no espiar-los. Interior ha de donar explicacions i obrir una investigació. Registrarem una petició per saber què ha passat". 

Com ha estat aquesta infiltració

En el cas que s’ha descobert avui es tracta d’un agent que es feia dir Daniel Hernández Pons —els mateixos cognoms que l’altre infiltrat, que també deia que era originari de Mallorca, però en realitat era natural de Menorca— i que va començar a traçar la seva infiltració al districte de Sant Andreu l’any 2020. Tenia 31 anys i es va mimetitzar totalment en el seu nou ambient, amb tatuatges de símbols anarquistes, el cabell pintat, arracades... El primer cop que se'l va veure va ser al gimnàs d’un centre social ocupat i des d’allà va anar construint el seu personatge per guanyar-se la confiança dels altres activistes, utilitzant també les relacions sexuals i afectives, segons detalla La Directa. Concretament, va mantenir relacions amb diverses noies, algunes es van allargar durant més d'un any, que no sabien res de la seva identitat real.

A partir d'aquí, va començar a fer vida social, convertint-se en un més de l’ecosistema d’aquests grupuscles de l’esquerra alternativa de la ciutat de Barcelona. Fins i tot, va arribar a controlar les claus d’alguns locals i centres socials ocupats i, segons la investigació, va ser gràcies a mantenir relacions sexuals amb persones de l’entorn llibertari. Quan es va descobrir el primer agent infiltrat, els seus caps el van desactivar i va deixar de ser a Barcelona, assegurant que havia anat a treballar al sud d’Espanya per després marxar a l’estranger. En un primer moment, el seu nou entorn va sospitar d’ell, però aquests dubtes es van esvair davant la seva gran implicació.