El Ministeri de l’Interior espanyol havia assegurat que les infiltracions sense autorització judicial d'agents de la Policia Nacional en moviments socials de Barcelona havien cessat. Però tot sembla indicar que, novament, el govern espanyol va faltar a la veritat. Una investigació periodística de La Directa ha descobert un nou agent infiltrat. No és el primer que des d’aquest mitjà cooperatiu han aconseguit desemmascarar. El passat estiu es va saber que un agent originari de les Balears va poder-se infiltrar en grups socials com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i al Jovent Republicà —les joventuts d’ERC— fent-se passar per militant tot i ser un agent de nova fornada de la policia espanyola. Seguint el mateix patró, i una estranya coincidència, ara s’ha pogut saber que un segon agent encobert també va poder accedir als cercles de moviments d’esquerra de la capital de Catalunya per recollir informació sobre els integrants, els seus moviments i la seva línia estratègica i d’acció. 

En el cas que s’ha descobert avui, es tracta d’un agent que es feia dir Daniel Hernández Pons —els mateixos cognoms que l’altre infiltrat, també originari de Mallorca— i que va començar a traçar la seva infiltració al districte de Sant Andreu l’any 2020. Tenia 31 anys i es va posar molt fort en el paper; portava tatuatges, el cabell pintat i estava molt instruït en la causa, sobretot, llibertària i anarquista. Va aterrar al gimnàs d’un centre social ocupat i des d’allà va anar construint el seu personatge per guanyar-se la confiança dels altres activistes, segons detalla La Directa. Va començar a fer vida social i va anar podent entrant en grups i va començar a ser un més de l’ecosistema d’aquests grupuscles de l’esquerra alternativa de la ciutat de Barcelona. Fins i tot, va arribar a controlar les claus d’alguns locals i centres socials ocupats i, segons la investigació, va ser gràcies a mantenir relacions sexuals amb persones de l’entorn llibertari que havia conegut des de l’aplicació OkCupid.

LaDirecta Foto1
Imatge del suposat agent infiltrat, en una fotografia de La Directa

L’home que ara es creu que era un agent encobert de la policia espanyola —i que ha desaparegut assegurant que ha tornat a casa seva— va ser vist en multitud d’actes com les festes majors alternatives de Gràcia i Sants i també en activitats de comunitats alternatives a Can Masdeu, Can Batlló, Kasa de la Muntanya, l’Ateneu l’Harmonia i La Comunal i fins i tot a l’Hospitalet de Llobregat, a la Lokomotiva. També va ser identificat pels Mossos en diverses accions per aturar un desallotjament, on, fins i tot, va ser sancionat amb una multa que assegura que no va pagar. Quan va ser descobert el primer agent infiltrat, els seus caps el van desactivar i va deixar de ser a Barcelona, assegurant que havia viatjat al sud d’Espanya per després marxar a l’estranger. La gent va sospitar, gairebé des d’un inici, d’ell, però la implicació, la formació i els tatuatges el van ajudar a triomfar en el seu propòsit. 

Més agents espanyols encoberts

El descobriment d’aquest segon agent, i segons la teoria de La Directa, la infiltració d’agents fent-se passar per falsos activistes per aconseguir informació de moviments socials i de l’esquerra alternativa de Barcelona, vinculats als moviments llibertaris i okupa, és una activitat recurrent que ha portat a terme l’Estat, i concretament la Policia Nacional, els darrers anys. No es descarta, tampoc, que altres persones que hagin estat relacionades amb aquest tipus de grups o que encara hi estiguin puguin estar a les ordres de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional.