Primer dia de campanya i primer debat electoral. Aquest divendres a la nit s’han reunit a Televisió Espanyola els portaveus dels grups parlamentaris al Congrés, i Catalunya ho ha tornat a marcar tot. Ha estat un debat intens, per moments crispat, que s’ha mogut entre la repressió i el diàleg. En el primer bàndol s’han situat el PP, Ciutadans i Vox. En el segon, ERC, Unidas Podemos i el PNB. Tres contra tres, o sis contra un, perquè el PSOE s’ha vist acorralat i no ha sabut fer cap proposta per encarar el conflicte català.

En el primer debat hi han participat Adriana Lastra pel PSOE, Cayetana Álvarez de Toledo pel PP, Inés Arrimadas per Ciutadans, Irene Montero per Unidas Podemos, Iván Espinosa de los Monteros per Vox, Gabriel Rufián per ERC i Aitor Esteban pel PNB. El primer bloc ja era el territorial, però Catalunya ja ha estat la protagonista dels minuts inicials dels participants. Álvarez de Toledo ja ha demanat en la seva primera intervenció que "pel bé d'Espanya cal desactivar Torra".

Adriana Lastra, que per atzar li ha tocat estar a la posició central del plató, ha rebut els cops per totes bandes. Començant per la dreta, que li ha retret que "cedeixi" acceptant la plurinacionalitat de l'Estat. "Quantes nacions hi ha a Espanya, senyora Lastra?", han coincidit a preguntar-li Inés Arrimadas i Cayetana Álvarez de Toledo. Espinosa de los Monteros directament ha defensat la petició de 72 anys de presó per Oriol Junqueras que va fer Vox en el judici: "Els que es mereixia". També que cal aplicar l'Estat d'excepció. La dreta ha competit en mà dura per respondre a la situació de Catalunya.

A l'altra banda, Gabriel Rufián, Aitor Esteban i Irene Montero han coincidit en la base per a resoldre el conflicte: el diàleg. "Cal acabar amb les amenaces i apostar pel diàleg. Cal que se solucionin les coses de manera civilitzada", ha defensat el portaveu republicà, que ha reclamat una llei d'amnistia i una taula de partits. “Reconeixement nacional, bilateralitat, un àrbitre neutral i que el poble decideix”, ha sintetitzat el dirigent del PNB. “Hi ha identitats múltiples, és un signe de diversitat i fortalesa d’Espanya. I només es resoldrà amb diàleg”, ha assegurat la representant de Podemos.

A la dreta, després de molta insistència, Adriana Lastra li ha respost que ells defensen íntegrament la Constitució, també quan parla de “regions i nacionalitats”. Els ha acusat d’”incendiar” Catalunya. A ERC, el PNB i Unidas Podemos els hi ha contestat que “hi haurà diàleg i política quan abandonin la política independentista unilateral”. Ha insistit en la “fermesa democràtica” i la “proporcionalitat” com a resposta.

Rufián insisteix en el diàleg

L’únic representant indendentista, Gabriel Rufián, ha fet una crida “a tots els democràtes, votin que votin, que considerin que la solució passa pel diàleg” que això passa per la “derrota” del PSC el 10-N. El portaveu d’ERC al Congrés ha advertit que “ni vostès desapareixeran ni nosaltres desapareixerem”, i que per això cal reconéixer l’altra part i dialogar. A Lastra li ha demanat que “no tingui tants complexos per dir que Espanya és un país de països”. També ha subratllat l'exercici de "generositat" que va fer la seva formació abstenint-se en el debat d'investidura de Pedro Sánchez.

Cayetana torna a rebentar el debat

Com en el debat de portaveus del 28-A, Cayetana Álvarez de Toledo ha tornat a rebentar el debat sobre la violència masclista i el consentiment. Preguntada per les seves polèmiques declaracions fa mig any, si les rectificava, la representant del PP ha insistit que "no tot el que no sigui un  és un no". Unes paraules que han aconseguit la reacció, en forma de retret, de Gabriel Rufián, Adriana Lastra i Irene Montero. Tot plegat l'endemà de la sentència de la Manada de Manresa.