Missatge clar d'ERC per l'inici de campanya: l'objectiu dels republicans pel 10 de novembre és guanyar les eleccions al PSC per demostrar a les urnes el rebuig a la sentència. "Contra la seva venjança, la nostra victòria", ha exclamat el candidat del partit a Madrid, Gabriel Rufián. Una crida similar a la que ha fet el coordinador nacional, Pere Aragonès, que ha defensat que "amb el Codi Penal no es pot guanyar aquest país" i instat a demostrar-ho a les urnes. 

Republicans i socialistes es trepitgen de nou els talons a les enquestes, un pols que el 28-A es va decantar pels d'Oriol Junqueras i Gabriel Rufián, i que esperen que diumenge que ve torni a ser així. Per això, malgrat que els republicans aposten pel diàleg amb l'Estat, mostren una línia més dura contra el PSOE durant la campanya, i insisteixen en la idea que només si l'independentisme i ERC guanyen les eleccions el proper 10-N es podrà "obligar" a Pedro Sánchez a dialogar i s'evitarà una "gran coalició" de PSOE i PP amb Catalunya com a pretext. 

En aquest sentit, en l'acte d'inici de la campanya celebrat al Sant Andreu Teatre, Rufián ha fet una crida a "tots els demòcrates d'aquest país" que pensin que el conflicte es resol amb "diàleg i política" a derrotar el PSOE per "forçar-lo a negociar". "Dos milions de persones, per molt que ens peguin, ens empresonin i ens jutgin no desapareixerem, i ells tampoc", ha afirmat. Per aquest motiu, ha afirmat que "cal parlar" i que "això passa perquè el PSOE no pugui escollir el proper 10N; si ho fa, escollirà la pitjor opció".

Acte inici campanya 10N ERC Aragonès - Sergi Alcàzar

Aragonès acusa el PSC d'abandonar la "lluita antifranquista"

Més dur ha estat Pere Aragonès, que ha arribat a acusar el PSC d'abandonar la "lluita antifranquista" per ser "còmplice de la repressió". Tot i això, ha avisat que ni amb el Codi Penal, ni amb el Tribunal Suprem, ni tampoc amb els "amenaces" constants, aconseguiran que l'independentisme claudiqui perquè, ha assegurat, el camí és "irreversible". Una línia similar a la expressada pel president del Parlament, Roger Torrent, que ha assegurat que la independència és una "qüestió de supervivència democràtica". 

Torrent s'ha expressat així just després del nou embat contra la Mesa del Parlament. El president de cambra ha optat per respondre-li des de l'escenari del míting, i ho ha fet per avisar que mentre els republicans tinguin la màxima autoritat de la cambra s'hi podrà "parlar de tot. "No permetrem que la censura entri", ha afegit, en un discurs en el que també ha acusat al PSOE d'estar convertint-se en el "millor portaveu de la dreta espanyola" i de no haver-hi "cap diferència" entre populars i socialistes. 

Crida al vot útil independentista

Finalment, el líder del partit a Barcelona, Ernest Maragall, ha estat l'encarregat de fer la crida més explícita al vot útil. Maragall ha defensat que per primer cop el “debat” de les properes eleccions és que guanyi “ERC o el PSC”, el que també ha definit com una “binomi” entre “Catalunya o l’Estat”. En aquest sentit, ha demanat una victòria “esclatant” dels republicans perquè el PSC, a qui ha titllat de “vergonya”, no arrabassi la victòria a ERC i s’erigeixi com el “representants de Catalunya”.

Acte inici campanya 10N ERC - Sergi Alcàzar

A l'acte també hi han participat la número dos dels republicans a Madrid, Carolina Telechea, així com altres candidates al Congrés i al Senat com Marta Rosique, Maria Dantas o Mirella Cortès. L'escenari escollit per aquest dijous ha estat el teatre del barri barceloní de Sant Andreu que s'ha omplert de cartells de color groc demanant l'amnistia i la independència, les dues línies mestres de la campanya dels republicans. El proper gran acte d'ERC serà aquest dissabte a Lledoners, dos anys després de l'empresonament del president del partit, Oriol Junqueras.