L'Estat continua ofegant els plans de l'independentisme al Parlament. Les amenaces havien arribat per terra mar i aire. Aquest divendres, el Consell de Ministres ha decidit prémer el botó per iniciar els tràmits per perseguir el president Roger Torrent i la resta de membres de la Mesa que aquesta setmana i la passada han votat a favor de tramitar dues iniciatives parlamentàries que reiteren el dret d'autodeterminació i la reprovació de la monarquia. Una, conjunta dels tres grups independentistes; l'altra, només de la CUP. 

En nom del govern Sánchez, la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, ha recordat que tots ells estaven advertits de la seva obligació d'aturar qualsevol iniciativa que seguís el camí d'altres resolucions suspeses anteriorment i relacionades amb l'autodeterminació o la monarquia. Moncloa sol·licita al TC que prengui mesures "si considera que s'han desautoritzat els seus advertiments". Ho fa després que Torrent i els altres representants independentistes de la Mesa, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, votessin a favor de tirar endavant d'una banda la proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP que es reafirma en l'autodeterminació i el rebuig a la monarquia i, de l'altra, la moció de la CUP que expressa la voluntat d'exercir de manera concreta l'autodeterminació. 

Des de l'executiu espanyol en funcions, que inicialment havia anunciat que no mouria fitxa fins que s'aprovessin aquestes iniciatives parlamentàries, apunten ara que es poden haver comès "delictes". Per això conviden el Constitucional que, si és el cas, acudeixi a la fiscalia. "Demanem que consideri si s'ha traspassat aquesta línia, si s'ha desautoritzat l'advertiment que ell mateix va fer i que es dirigeixi al ministeri fiscal per a les conseqüències que hi pugui haver", ha afirmat Calvo. En aquest cas, el delicte al qual apunta seria la desobediència. 

Ja la setmana passada, just després d'haver acceptat la tramitació del text unitari que JxCat, ERC i la CUP van suar per poder consensuar, Roger Torrent va protagonitzar una roda de premsa per deixar clar al TC que s'assumirien les possibles conseqüències penals derivades d'aquesta acció.