A les últimes eleccions al Parlament basc, Ciutadans va treure el 2% dels vots a Errenteria. En canvi, EH Bildu el 27,18% i el PNB el 23,54%. Malgrat tot, Albert Rivera estava en el seu dret d’anar a la localitat guipuscoana, un feu de l’esquerra abertzale on no aspira a pescar-hi cap vot. Perquè, sabent el rebuig que hi podia trobar, mirava de portes cap enfora. Una fotografia d’”odi nacionalista” que pot exportar a la resta de l’Estat de cara a les eleccions generals. Era necessari després d’un inici de campanya realment fluix, amb dubtes i canvis de plans constants.

L’endemà dels fets d’Errenteria, fonts del partit unionista reconeixien que les protestes i aldarulls contra Rivera podia suposar un impuls de cara a la seva campanya. L’objectiu és “animar” els votants indecisos, demostrant-los que poden confiar en ells, que no tenen por d’anar on sigui, a qualsevol part de l’Estat espanyol, fins i tot a un feu de l’esquerra abertzale on se celebren “homenatges a terroristes”.

Aquest mateix dilluns, en un acte sectorial no gaire lluny de Madrid, el candidat de Ciutadans feia llenya de l’arbre caigut. Deia que sense l’actuació de l’Ertzaintza podria haver passat “una desgràcia” i instava la Fiscalia a actuar d’ofici. També carregava contra Pedro Sánchez pels seus “socis d’investidura”, en referència al suport de Bildu a les protestes.

Les imatges d’Errenteria són el combustible que necessitava el candidat unionista per a donar un impuls renovat a la seva campanya. Per ara, els primers quatre dies han estat marcats pels dubtes i canvis de plans constants. Des de la presència d’Inés Arrimadas, que les dues vegades que havia d’acompanyar Rivera va absentar-se, fins als recurrents canvis d’agenda que ja tenen els periodistes marejats. Per posar un exemple, dijous sant havia d’anar a Granada, un acte que després va passar a dimecres i que finalment s’ha anul·lat.

whatsapp ciutadans

El xat fake

El toc original de la quarta jornada de campanya també l’ha posat Ciutadans. Ha estat en forma de lona al carrer Goya de Madrid. S’hi recrea un grup fictici de WahtsApp anomenat “Consell de Ministres” i integrat per Pedro Sánchez, Quim Torra, Carles Puigdemont, Gabriel Rufián, Pablo Iglesias i Arnaldo Otegi. “Tancarem aquest grup!”, promet el cartell de la formació.

En la suposada conversa, Iglesias proposa de fer una barbacoa al seu xalet. Sánchez li diu que seria millor fer-la a la Moncloa, Otegi que no pot perquè ha d’anar a TV3 i Puigdemont diu que serà fora. Llavors és quan el president espanyol s’ofereix a recollir-lo amb l’avió presidencial Falcon. No s’han deixat cap element.