Ja es pot dir: El pastor mentider són els diaris de la dreta mediàtica madrilenya que han engreixat el llop de Vox —especialment El Mundo— tot blanquejant els pactes de PP i Ciudadanos amb els ultres a Andalusia i rient-los-hi totes les gràcies i fent-los-hi la campanya por España. Avui tots aquests diaris es tiren al damunt de Vox com els pastors de la nadala “El dimoni escuat” —aquests sí que eren autèntics.

Vox ha dividit la dreta, Vox ha defraudat, Vox ha decebut, Vox ha entregat la majoria absoluta del Senat al PSOE. Aquests són avui els seus titulars. Por España. Havien de salvar Espanya i l’han posat en un sidral d’histèria nacionalista que no se sap com acabarà. Els últims dies havien apostat fort pel PP de Casado, que ha perdut bous i esquelles a les urnes. De fet ha perdut més diputats (71) dels que ha aconseguit mantenir (66). Encara no li demanen la dimissió, però ja comencen a fer-li la gara-gara a Albert Rivera com a líder emergent de la dreta espanyola. De tot això —¡Rivera, sálvanos!— en tindràs notícies els dies que venen.

Avui les seves portades han d’informar dels resultats, de les xifres fredes, però pels titulars se’ls escapa un mal humor colossal. La gent, votant, els ha entaforat via urnes tot allò que havien pintat com la pitjor opció mentre s’entestaven a promoure a Madrid un tripartit a l’andalusa. Doncs no: els vots han donat la majoria a Sánchez a Espanya i a ERC a Catalunya. Tot el mal que pronosticaven s’ha fet realitat i el món continua girant. La reconquista era pura histèria.

És el resultat de fer d’aprenent de bruixot. Per adaptar la història de Goethe al que va passar ahir només et cal canviar l’escombra del poema per Vox. Ja saps el conte: un aprenent de les arts de la bruixeria, fart del seu mestre perquè només li fa escombrar el taller, li pispa l’encanteri amb què posa a treballar sols els estris del seu art. Un dia que el mestre no hi és, l’aprenent dona vida a una escombra i la posa a fer la seva feina: vessar aigua per a netejar el taller. Malauradament, l'aprenent oblida les paraules per parar-la. La trenca, però l'escombra revifa sense deixar de vessar aigua i gairebé inunda el taller. Doncs això. Un grup de 24 escombres sense control ha entrat al Congrés espanyol i ara aviam qui les atura.

Al conte, el mestre bruixot arriba a temps d'evitar una desgràcia i tot queda en un mullader. Espanya, però, no és un conte de Goethe.

ABC

EM

LR

EP

LV

EPC

EPA

ARA