Vox va arrencar la seva campanya electoral a Covadonga. Però l'esperit de don Pelayo no ha il·luminat el líder de la formació verda, Santiago Abascal, que no ha aconseguit fer realitat la reconquesta que havia promès. Vox, amb 24 diputats, ha quedat per sota de les expectatives i sense possibilitat d'intervenir en un executiu de dretes arran de l'ensorrada del PP.

La irrupció del partit d'ultradreta a la Cambra baixa ha quedat lluny dels 69 diputats amb que es va estrenar Podemos l'any 2016. Vox no ha aconseguit ni tant sols acostar-se als resultats que li pronosticaven les enquestes -el CIS li augurava entre 29 i 37 escons-, tot i que l'opinió general dels analistes era que es quedaven curtes.

A la formació d'Abascal tampoc li ha quedat el consol de poder integrar-se en una coalició de dretes perquè la caiguda del PP ha tallat qualsevol possibilitat en aquest sentit, malgrat el creixement de Ciutadans. El que sí ha aconseguit Vox, ha estat un escó per Barcelona.

Abascal ha comparegut davant dels seus simpatitzants a un quart d'onze de la nit per advertir als líders del PP, als quals ha descrit com "els de la dreteta cobarda que han començat a responsabilitzar Vox" del resultat, que la responsabilitat la tenen els que no es van saber enfrontar a l'esquerra.

Ha admès, amb tot, que no han aconseguit l'escenari que esperaven. "No som aquí per caure en l'autocomplaença. Per als que anhelàvem tant ser al Congrés és un moment alegria però també de preocupació, perquè no ha estat possible expulsar al Front Popular", ha explicat. Això fa, a parer d'Abascal, que Vox sigui més necessària encara. "24 diputats nacionals a les Corts representaran l'orgull de ser espanyol i no callarà quan un diputat trenqui la Constitució o se'n rigui de la unitat nacional", ha advertit.

No només això, ha assegurat que "Vox ha arribat per quedar-se", mentre els presents corejaven Presidente, presidente, i els responia amb un "per això caldrà esperar".

La cúpula de Vox ha seguit la nit electoral des d'un hotel de Madrid al costat de la plaça Colon, a cinc minuts de la seu del PP al carrer Génova. L'accés a la premsa ha estat molt restringit després que durant la campanya hi ha hagut mitjans vetats a les seves convocatòries. Davant de l'hotel els seus seguidors s'han concentrat des de moment mateix en què s'han tancat els col·legis electorals i armats de banderes espanyoles. Amb tot, l'obertura de les urnes ha frenat el previsible ambient d'eufòria.

A dos quarts d'onze, quan l'escrutini li atorgava 24 escons, ha comparegut el número dos del partit, Javier Ortega Smith, davant dels congregats. Ortega que ha emfatitzat que s'ha aconseguit l'entrada al Congrés, ha situat aquest fet com un primer pas amb el qual han fet història.