Gairebé totes les portades d’avui reprodueixen la faula d’Isop “El pastor mentider” en diversos estils, cada diari el seu. Tens des de la variant ganxo-a-la-mandíbula d’El Periódico o La Razón, que es volen assegurar que entens el missatge sense cap mena de dubtes, fins a la moderació insinuant de La Vanguardia, o la més decidida de l'Ara, passant per la brutalitat de l’ABC, que vol dir —és un supòsit— que això és el que t’espera si no votes alguna de les llistes de la dreta (potser no insinuen res i només és una altra portada friqui de les seves). També tens l’estil surrealista d’El Mundo, amb un Pedro Sánchez nuclear. I així tot. El País deixem-lo estar perquè titula amb una obvietat —tothom pot tenir un dia fluix.

Isop (Αἴσωπος) va ser un escriptor grec del segle VII abans de Crist famós pels seus contes morals, protagonitzats per bèsties (la guineu i el corb, la cigala i la formiga, el ratolí i el lleó, la llebre i la tortuga, etcètera), que conclouen en una lliçó de vida, una moral.

A “El pastor mentider”, la moral de la faula prevé el lector en favor de la sinceritat i l’estimula a posar en valor la credibilitat que es guanya amb l’exercici d’aquella virtut. En abusar de la bona fe dels seus conciutadans amb les seves falses alarmes, el pastor perd fins i tot el seu ramat, amb el qual es guanyava la vida. D'aquesta faula prové la frase “Que ve el llop!”, que serveix per advertir d’alertes infundades. Sobre aquesta frase, el PSC en va fer el seu eslògan electoral més conegut: “Si tu no hi vas, ells tornen”.

Al conte original, un dels vilatans enganyats s’encarrega de presentar la moral de la faula: “Ningú no creu un mentider, ni quan diu la veritat”. Aquestes eleccions, els diaris fan de pastor. Cada un té el seu llop i mena el seu ramat. Diumenge a la nit sabrem quin o quins diaris són el pastor mentider.

EPC

LV

ARA

ABC

LR

EM

EP

EPA