Pedro Sánchez mai no ha ocultat la seva intenció d'esgotar la legislatura. Aquesta ha estat la seva opció preferida des del moment en què va prendre possessió com a president del govern espanyol el mes de gener del 2020, després d'una votació d'infart i que no es va resoldre fins al darrer minut. L'aprovació dels pressupostos fa unes setmanes, amb el si d'ERC, EH Bildu i el PNB, va fer que el desig de Sánchez fos més a prop de convertir-se en una realitat, i ara, sembla que Feijóo no en vol saber res de presentar una moció de censura contra el president del govern espanyol, tal com li reclamen Vox i Cs. A més, el socialista sempre ha tingut clar que la data per aquests comicis és el mes de desembre de 2023. I, si vol esgotar tots els terminis i celebrar les eleccions en un diumenge, la data ja estaria posada: el 10 de desembre del 2023, quatre anys i un mes després del 10-N del 2019, unes eleccions marcades per l'ascens de Vox i la gran derrota de Cs. 

Sánchez va deixar clares les seves intencions al mes d'agost, quan els més monàrquics l'acusaven de voler entorpir la jura de la constitució de l'hereva al tron espanyol, la princesa Elionor. Llavors, després de reunir-se a Palma amb Felip VI va reiterar que les eleccions serien el desembre del 2023 i que es pactaria aquest acte que queda recollit a la constitució: "El príncep hereu, quan sigui major d'edat, prestarà el mateix jurament així com fidelitat al rei". En aquest cas, és princesa, i es convertirà en major d'edat el 31 d'octubre de 2023, quan ja estarien dissoltes les Corts: si Sánchez vol dur al límit la legislatura, haurà d'expedir el decret de convocatòria el 16 d'octubre i aquesta es publicarà al BOE l'endemà, dia 17, tal com informa EfeEn aquest sentit, des del govern espanyol han deixat clar que no hi ha res que obligui Elionor a jurar la constitució el dia del seu aniversari i, un informe del Congrés assegurava que l'hereva podria jurar la Constitució el 31 d'octubre del 2023, ja que "entre el 16 d'octubre i el 10 de novembre de 2023 (quan conclou el seu mandat), les Cambres mantenen les seves potestats constitucionals".

Eleccions en ple pont de la Puríssima 

L'altra possibilitat, si Sánchez continua entestat a fer votar els espanyols un diumenge del mes de desembre, és que les eleccions se celebrin el 3. Cal tenir en compte que tant un com l'altre són dies marcats pel pont de la Puríssima, unes jornades en què molts ciutadans aprofiten per fer escapades i, per tant, no són al municipi on han de dipositar la seva papereta. Amb tot, dia 10 probablement estaria més afectat, ja que dia 8 és divendres i dia 6 dimecres. Per tant, és més possible que les persones que gaudeixin del pont marxin pel dia de la Immaculada Concepció i no en el dia de la Constitució. A més, des que va esclatar la pandèmia de la covid s'han celebrat diferents eleccions, com ara les del Parlament de Catalunya, a l'Assemblea de Madrid o a la Junta d'Andalusia, i més ciutadans han optat pel vot per correu per evitar contagis. Una de les altres opcions que s'havia contemplat és que Sánchez fes coincidir les generals amb les municipals del 28 de maig, tot i que sempre ho ha descartat.