El govern espanyol sembla que ja ha decidit quan serà el jurament constitucional de la princesa Elionor davant les Corts. La data, encara no definida exactament, serà després de les eleccions generals de 2023, segons ha avançat aquest dilluns el diari ABC. Aquesta ha estat la millor solució que ha trobat el govern espanyol per resoldre la coincidència de la majoria d'edat de l'hereva al tron -que fa 18 anys el 31 d'octubre de 2023- amb una possible campanya electoral on les Cambres estarien dissoltes. Les eleccions generals, sempre que el govern de Sánchez acabi la legislatura, haurien de ser màxim al mes de desembre 2023. El diari indica que fonts de l'Executiu defensen que aquesta opció donaria més marge a unes Corts Generals plenament constituïdes, ja que, reconeixen que el calendari electoral condicionarà l'acte de jurament d'Elionor. 

El jurament no coincidirà amb la majoria d'edat

La princesa Elionor no pronunciarà el seu jurament a la Constitució el dia en què complirà 18 anys. La Constitució Espanyola, en referència a aquest jurament en el seu Títol II, de la Corona, defensa que "el príncep hereu, en aconseguir la majoria d'edat, i el Regent o Regents en fer-se càrrec de les seves funcions, prestaran el mateix jurament, així com el de fidelitat al Rei" (Art. 61.2). Així doncs, la Constitució tampoc especifica que hagi de ser el dia en què s'assoleix la majoria d'edat, i, per tant, s'interpreta que des del govern espanyol es dona marge a aquesta data. 

Un informe dels lletrats del Congrés elaborat fa només uns dies, indicava una possibilitat de compaginar eleccions al final de 2023 amb la celebració del jurament o promesa de la Constitució davant les Corts Generals. A més, Pedro Sánchez ha volgut deixar claríssim que la data de les eleccions, quan s'hagi de fixar, no es veurà afectada per l'acte de jura d'Elionor, remarcant que espera que se celebrin el mes de desembre de 2023, donant, com a mínim, un mes de marge entre l'aniversari i les eleccions. 

El passat 31 d'octubre, el dia que Elionor va fer 17 anys, la ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en ser preguntada sobre el jurament de la princesa va dir que confiava que, en el seu moment, les Cambres ja decidiran com es procedeix a donar compliment a aquest precepte constitucional i només va expressar el seu desig que, per a llavors, hi hagi algú "al capdavant del PP que estigui complint la Constitució". 

Felip VI va jurar el dia del seu aniversari

Si Elionor volgués seguir l'exemple del seu pare sí que hauria de jurar el dia del seu 18è aniversari, tal com va fer ell al Congrés dels Diputats el 30 de gener de 1986. Ho va fer davant dels seus pares en una sessió solemne en la qual va jurar la constitució i va expressar la seva voluntat de ser "Rei de tots els espanyols".