En el primer dia de campanya de les eleccions generals espanyoles, Pablo Casado ha recuperat un mantra contra Pedro Sánchez: el seu avió presidencial. Les Noves Generacions, les joventuts del PP, han transformat una oficina electoral de la formació a la calle Ferraz en Falcon Viajes, una falsa agència de viatges que pretén “denunciar els abusos de Pedro Sánchez amb l’erari públic des que va arribar fa deu mesos a Moncloa en utilitzar de forma inapropiada els vols per assumptes particulars”. Això no passaria d’una anècdota de campanya més enginyosa o menys si no fos pel com.

Entre les imatges que han fet servir suposadament els populars per a criticar els viatges privats del president espanyol en el Facon n’hi ha de les seves filles, que són menors d’edat. Alguna d’elles apareix en biquini en una platja d’Eivissa al costat del mateix Sánchez i de Begoña Gómez, la primera dama i mare seva. El PP desmenteix que sigui una “foto oficial” del partit. “No sabem d’on ha sortit”, han insistit des de Gènova. Però la realitat és que ha estat compartida a través de les xarxes socials per membres de les pròpies Noves Generacions. La foto era de 2016, quan Sánchez ni tan sols era president. I encara menys feia servir el Falcon.

Primer dia de campanya i un partit ja ha acudit a l’acció de la justícia. Primer des de Ferraz han informat que ho recorrerien davant la Junta Electoral Central, perquè els populars han “traspassat una línia vermella”. Més tard s’ha sabut que els socialistes han anat més enllà i han portat l’ús d’aquestes imatges davant la Fiscalia. En el seu acte a Castelló, el president espanyol ha evitat fer cap referència a l’incident.

El joc brut ha estat una constant de l’oposició de la dreta contra Sánchez, ja durant les setmanes anteriors a la campanya electoral. Des de les fake news del manifest de la plaça Colón --que deia que negociava la independència amb Torra a Pedralbes-- fins a les desenes d’insults que li va dedicar Pablo Casado per la figura del relator en el diàleg amb la Generalitat. Ara les filles del president s’han vist immerses en la campanya sense voler-ho. I només ha estat el primer dia de dues setmanes llargues.

cristo buena muerte efe

Foto: EFE

Sense Novio de la muerte

La dreta pensava que la Setmana Santa en plena campanya electoral jugava completament al seu favor. I per això van organitzar la seva agenda d'actes al voltant d'Andalusia els dies grossos de dijous i divendres sant. Però no ha sortit tot sobre rodes. Aquest divendres, la confraria del Cristo de la Buena Muerte de Màlaga ha enviat una carta a Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal demanant-los que no assisteixin a la seva processó, prevista justament per dijous de la setmana que ve. Pensaven anar-hi.

Aquesta processó és coneguda perquè està protagonitzada per membres de la Legió Espanyola i perquè s’hi canta el seu conegut himne, El novio de la muerte. L’any passat van assistir-hi els llavors ministres del PP María Dolores de Cospedal i Ignacio Zoido. També l’actual president de la Junta d’Andalusia pel PP, Juanma Moreno.

Enguany no es repetirà aquesta imatge. Els tres partits no han tingut altra opció que accedir a la petició de la confraria malaguenya.

abascal covadonga foto vox

Foto: Vox

La batalla de Covadonga

Vox va arrencar la seva campanya en un lloc emblemàtic, la plaça de Colón de Madrid. I aquest divendres el líder de l'extrema dreta, Santiago Abascal, ha celebrat el seu primer acte en un altre indret simbòlic, Covadonga (Astúries), on ha fet una ofrena a la seva verge. Allà, segons el relat del partit ultra, les forces cristianes van guanyar la primera batalla de la reconquesta de la Península Ibèrica als musulmans.

A terres asturianes ha coincidit amb Pablo Casado, que aquest divendres al matí ha celebrat un acte a Oviedo, la capital. Malgrat que ha interpel·lat els votants de Vox a tornar a “casa”,  ha marcat distàncies amb Abascal. El candidat dels populars ha dit que ell no entrarà en el joc de “les bromes de la reconquesta”.