Les fake news del manifest de la plaça de Colón han ressucitat aquest dijous al parc del Retiro de Madrid. Ho han fet de la mà de Pablo Casado, que ha engegat la seva campanya electoral denunciant un complot entre Moncloa i la Generalitat per aconseguir un Estat propi. “Vam saber que Sánchez estava negociant la independència de Catalunya a Pedralbes amb Torra”, ha denunciat el candidat del PP a les eleccions del 28-A.

En una sala petita però plena al bell centre de Madrid, on segons el partit hi havia 2.000 persones, el dirigent conservador també ha difamat contra el president de la Generalitat. Ha atribuït a Quim Torra que “volia una guerra civil com a Eslovènia”, en referència a la polèmica “via eslovena” esgrimida pel cap del Govern.

El líder del PP també ha tergiversat les declaracions del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va dir que si l’independentisme arribava a un suport del 65% se li hauria de donar una resposta política. “Iceta va dir que en deu anys havia d’haver-hi una consulta d’independència”, ha assegurat.

L’escridassada a Cayetana Alvárez de Toledo a la UAB li ha vingut com anell al dit per tornar a un altre clàssic: les comparacions amb ETA. Dirigint-se a la víctima i diputada popular Marimar Blanco, el presidenciable ha sostingut que “com van fer en els anys de plom d’ETA al País Basc, no ens callaran”. Ha promès acabar amb la "kale borroka catalana" i fer servir la llei de partits per il·legalitzar organitzacions, sense concretar quines.

En la seva escalada retòrica, Casado ha arribat a dir que Pedro Sánchez és “un perill públic per a Espanya” i que ha “superat totes les línies vermelles que pot aguantar la nació espanyola”. I ha advertit que "està en joc la nació espanyola tal com la coneixem". En aquesta línia, ha alertat que “o canviem aquest govern traïdor o ens canviaran la nació per un país on els proetarres es riuen de les víctimes”.

Multar en castellà

Pel que fa a les propostes, Casado ha tornat a prometre una llei de llengües per evitar la suposada discriminació del castellà. “No es podrà multar cap espanyol en una llengua que no sigui el castellà”, ha posat d’exemple. S’ha compromès a no permetre que es construeixin “murs entre espanyols” per qüestions de llengua.

Per altra banda, el líder del PP ha promès tancar el Diplocat i el Consell de la República, tornar a penalitzar la convocatòria il·legal de referèndum o no permetre que els independentistes “es manifestin a Madrid amb els nostres impostos”, en referència a la marxa del passat 16 de març. També ha garantit una llei de símbols per protegir l’himne, la bandera i el Rei. “S’acabarà això de cremar fotos de Felip VI, de xiular l’himne o de mocar-se amb la bandera”, ha sostingut.