Les portades d’avui toquen dos afers: la revolta a Veneçuela i la crisi de Pablo Casado al PP. La gràcia és veure quines donen prioritat a les calamitats dels populars espanyols (La Vanguardia i Ara) i quines s’estimen més promocionar l’embolic veneçolà (la resta). El Punt Avui, com algunes muntanyes del Tour, és hors-catégorie: segueix amb la censura de la Junta Electoral a Puigdemont.

L’Ara publica a més a més una magnífica fotografia de Casado, molt a joc amb la substància del titular. L’ABC també du una foto bona, en el seu cas de l’opositor veneçolà Leopoldo López, encara que el titular, gens informatiu, és, diguem-ne, refistolat i solemne. Més patètic és el de La Razón, que titula la portada com aquell famós quadre de Delacroix sobre la revolució burgesa del 1830 a París (foto). Pobre Delacroix, assassinat en una portada tribunera.

Entre la resta de titulars sobre el PP, el d’El Periódico és potser el que té més potència: “Casado descobreix ara que Vox és ultra després d’oferir-li ministeris”. Bum. No hi ha res millor que titular amb els fets adients i afegir aquest “ara”, com volent dir. Ho pots comparar amb el titular pla com un plat d’El País sobre el mateix cas: “Casado gira al centre després de la debacle de les generals”. El llegeixes i saps que és una manera dolça de descriure la situació.

És complicat. La Vanguardia insisteix per segon dia consecutiu en la crisi del PP i l’Ara, en canvi, s’estrena amb el tema Casado en portada. Es fa una mica estrany. És un partit que ha fet un dels 48 diputats en joc a Catalunya. No és tan estrany en el cas dels diaris de la dreta madrilenya, als que els trasbalsos veneçolans donen argument per rebaixar la patacada del PP i l’estira i arronsa intern dels barons regionals per quadrar al novell presidente-pre-si-den-te del partit.

La cacicada de la Junta Electoral amb Puigdemont segueix desapareguda, fora d’El País, que en un destacadet parla que la JEC “es tensa”. És el titular que obre El Punt Avui, que s’ha cuidat de posar en portada la foto dels opositors veneçolans Guaidó i López parlant a la multitud amb un megàfon a sobre d’un cotxe, en una escena que recorda als Jordis el 20-S al Departament d’Economia. La resta de diaris no han volgut donar aquest pla dels líders insurgents veneçolans. Vés a saber per què.

ARA

ABC

LV

EP

EM

EPC

LR

EPA