És moment de reflexions i autocrítica a Génova. Després dels desastrosos resultats a les eleccions generals del passat diumenge, on van perdre més de la meitat del grup parlamentari, el primer que va assumir la patacada va ser Pablo Casado. A un mes de les eleccions municipals, autonòmiques i europees, ha decidit assumir els errors comesos. El principal? Haver abandonat el centre i la moderació. No volen tornar a veure’s arrossegats un altre cop per l’extrema dreta de Vox. Això ha implicat, també, remodelacions importants de l'equip de campanya.

Tant és així que, durant la reunió del comitè executiu d’aquest dimarts amb els barons del partit, Casado s’ha referit als de Santiago Abascal pel seu nom. Segons fonts presents a la trobada, el dirigent popular ha qualificat la formació d’”ultradreta”, mentre Ciutadans ha dit que forma part de “l’espai de la socialdemocràcia”. En aquest context, el PP ha de recuperar un espai divers de "centredreta", que és on se situa. Després ha reiterat el mateix missatge en públic en una roda de premsa a Génova.

En la roda de premsa posterior, el president del PP s’ha referit per primer cop a Vox com a “extrema dreta”. En aquest sentit, ha negat que hi hagi “tres dretes”, sinó que només hi ha “un centredreta”, el PP. De la formació d’Abascal ha dit que és “un partit d’extrema dreta” i de Ciutadans que és “un partit socialdemòcrata disfressat de liberal”. Ha dit que ho va “ometre” durant la campanya per “responsabilitat” en cas que poguessin sumar per fer fora Sánchez.

L'exercici d'anàlisi dels resultats ha tingut conseqüències a nivell organitzatiu. El president del PP ha decidit apartar Teodoro García Egea i Javier Maroto del comitè de campanya, després que el basc també hagi perdut el seu escó. Segons ha anunciat després en roda de premsa, en el seu lloc ha designat Cuca Gamarra per a la campanya de les municipals i Isabel García Tejerina per a les europees. En la reunió, els populars han aprovat el seu lema per a totes les eleccions municipals i autonòmiques del 26-M, que justament busca aquest gest a la moderació: “Centrats en el teu futur”. 

Cs i Vox “celebren derrotes”

En la seva compareixença davant dels periodistes, Casado s’ha erigit com el “màxim responsable” de la patacada electoral, i ha volgut agrair el suport dels seus barons. “Hem pres nota del missatge que ens envien els espanyols, que volen veure un PP reconeixible en els seus principis i valors”, ha assenyalat. S’ha compromès a “reconstruir el partit pedra a pedra”. El dirigent popular ha dit que feia “autocrítica”, però ha culpat més Ciutadans i Vox que al seu propi partit.

El cap de files dels populars ha carregat contra els dos partits de la dreta per “celebrar derrotes”, en referència a la victòria de Pedro Sánchez el passat diumenge. “Això ens porta a pensar que el seu adversari no era Sánchez, sinó que era el PP”, ha lamentat. A més, ha recordat a Albert Rivera que ell és el cap de l’oposició, perquè “així ho diu l’aritmètica”. De Vox ha recordat els seus referents: “Marine Le Pen, Alternativa per Alemanya i l’UKIP”. A tots dos els ha retret la fragmentació del vot, que ha impedit formar una alternativa als socialistes. “A partir d’ara, de lliçons cap”, els ha avisat.

“El partit no ha deixat d’estar centrat”, ha defensat Casado, que ha tirat pilotes fora sobre les seves paraules de la setmana passada, quan va obrir la porta a incorporar Vox en un suposat nou govern espanyol. “Sempre hem estat en el centre ideològic, però a més, amb la irrupció de nous partits, estem en el centre de l’espai constitucionalista”, ha insistit.

Gir al centre

La gran absència ha estat la del president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que s’ha excusat des de les portes del Parlament gallec. Des d’allà, ha reclamat corregir el gir cap a la dreta del PP per poder “eixamplar les bases de partit”. I ha avisat: “Quan ho hem fet hem guanyat, i quan l’hem limitat lamentablement no hem guanyat”.

Un gir al centre que també ha reclamat el president andalús Juanma Moreno, que ha defensat que el PP no s'hauria de moure de la moderació, perquè "les majories es construeixen des del centre".