Tant el president del PP, Pablo Casado, com l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, han atribuït aquest dijous a l'etapa de Mariano Rajoy el començament de la pèrdua de vots del partit.

En declaracions als periodistes en els actes institucionals de celebració del Dos de maig a la seu del govern de la Comunitat de Madrid a la Puerta del Sol, ambdós han reconegut que el PP va aconseguir un mal resultat a les eleccions generals de diumenge passat, però han recordat que la pèrdua de vots del partit va començar en l'etapa de Rajoy.

Casado ha titllat de "resultat molt dolent" els 66 escons al Congrés obtinguts pel PP en les passades eleccions generals (en l'anterior legislatura tenia 137 escons). Tanmateix, ha agregat que el PP porta perdent vots "des de fa vuit anys", per la qual cosa no considera la davallada de diputats com a una cosa completament "imputable a aquestes eleccions". En qualsevol cas, Casado ha atribuït els mals resultats del PP a la "triple 'C': crisi econòmica, casos de corrupció i la situació a Catalunya".

La "desbandada de vots" va començar amb Rajoy

Aguirre, per la seva part, ha subratllat que la "desbandada de vots" que ha perdut el PP va començar amb Rajoy, quan, segons ella, va assegurar que si algú volia anar al partit liberal o al conservador, que marxés. Segons l'opinió de l'expresidenta madrilenya, aquest era un missatge que anava dirigit a ella. "Jo no me'n vaig anar; d'altres li han fet cas i se n'han anat", ha afegit.

Per a Aguirre, el PP té ara el "repte" que els més d'11 milions d'espanyols que han votat a les passades eleccions generals del 28 d'abril al bloc PP, Ciutadans i Vox "que no està d'acord ni amb el socialisme, ni el separatisme, ni el comunisme" recolzin el proper 26 de maig al PP.

"Els culpables som nosaltres tots els que formem el PP, que no hem estat capaços de frenar la desbandada que no ha començat ara," ha remarcat Aguirre, qui ha insistit que el PP sempre es va mantenir "en el centre". També ha comentat que quan ella va encapçalar el 2007 la llista del PP a la Comunitat de Madrid va aconseguir reclutar el 53,5 % dels vots, els mateixos, ha continuat, que han aconseguit PP, Ciutadans i Vox aquestes eleccions.

En aquesta mateixa línia, Casado ha insistit en les seves crítiques contra Ciutadans i Vox, de qui ha dit que "sembla que s'alegrin que hagi guanyat el PSOE en les eleccions generals" perquè "la seva estratègia era derrotar al PP". A més, el president dels populars s'ha reivindicat com a "líder de l'oposició", tasca que ha promès exercir "amb responsabilitat, però amb fermesa".

El candidat popular a la presidència del govern espanyol ha relegat així a un segon pla a Cs i Vox i ha refutat que aquestes dues formacions constitueixin, juntament amb PP, les "tres dretes", ja que ha titllat a Cs de "socialdemocràcia" i a Vox de "dreta radical", mentre descrivia el PP com a "centredreta".

Casado evita saludar Garrido

Casado ha evitat saludar a l'inici de l'acte l'expresident de la Comunitat de Madrid i actual número 13 de la llista de Ciutadans la Comunitat de Madrid, Angel Garrido, que va abandonar la llista del PP a les eleccions europees la setmana passada.

Pablo Casado PP Angel Garrido Cs - Efe

Efe

Un moviment que, segons el parer de Casado, "dona bona mesurada de la regeneració falsa que ha intentat enarborar" la formació liderada per Albert Rivera, i demostra, així mateix, la "mala situació de captació de talent interna que pots tenir". "Demanem un joc net, una campanya neta", ha exigit Casado, que ha recordat que "el transfuguisme mai no ha estat una cosa que toleri la societat espanyola".