Les ampolles de cava encara circulen per Ferraz. Després de la folgada victòria d’aquest diumenge, el PSOE està gaudint dels resultats. Tant que encara no volen parlar de possibles pactes electorals. L'aliança amb Ciutadans "no se la plantegen" avui, però res més. La prioritat, segons ha dit aquest dilluns José Luis Ábalos, és “parlar de programes”. Ho faran amb calma, esperant que passin les eleccions del 26-A, i amb tots els partits, sense descartar ERC.

Malgrat tot, el secretari d'organització del PSOE sí que s'ha volgut desmarcar de Ciutadans. No s'ha estalviat els retrets. “Qui ha perdut les eleccions és Ciutadans”, ha defensat el dirigent socialista, que s’hi ha recreat: “A l’únic que pot aspirar és a sobreviure com a partit”. També ha insinuat que Albert Rivera ni tan sols va trucar Sánchez durant la nit electoral, a diferència de Pablo Casado.

Sense anar més lluny, preguntat sobre els crits de "amb Rivera, no!" que van escoltar-se diumenge a Ferraz, el dirigent socialista ha sostingut que "tenim clar el que pensa la nostra militància i no els decebrem". Malgrat tot, Ábalos ha defensat el diàleg amb totes les formacions polítiques, sempre que tornin a discursos raonables.

Com ha explicat Ábalos, els socialistes prioritzen "polítiques progressistes", i valoren l'acord de la passada legislatura amb Unidos Podemos, però d'aquí no es mouen. La seva intenció continua sent governar en solitari, però no descarten cap escenari. “Tenim un resultat electoral, que convé administrar-lo bé, i ho farem amb tranquil·litat”, ha defensat. L'horitzó: les eleccions municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig.

Pel que fa al diàleg amb la Generalitat, el ministre de Foment en funcions ha afirmat que, quan el nou govern prengui possessió, es reprendrà “on el vam deixar i amb més intensitat”. Ha defensat també la taula de partits, que incorpori la societat civil. “Segurament caldrà ser originals en algunes qüestions, però ja les anirem veient”, ha sostingut.