La seu del PNB ha rebut entre ovacions i aplaudiments el lehendakari Iñigo Urkullu, el gran vencedor de la nit. "La societat basca ha posat la seva confiança majoritària en nosaltres", ha agraït Urkullu. El partit nacionalista basc ha obtingut una àmplia majoria a les urnes amb 31 escons.

Tot i no ser una majoria absoluta, ho tindrà relativament fàcil per formar el seu tercer govern. "Espero que puguem començar junts un camí de reconstrucció per sortir d'aquesta crisi com abans millor", ha dit Urkullu oferint la mà a la resta de partits del Parlament basc. "El PNB està preparat: dialogarem i unirem forces per tornar a posar Euskadi dempeus", ha dit Urkullu, i ha acabat el discurs entonant una cançó en euskera. 

Rècord històric de Bildu

A la seu d'EH-Bildu també s'han celebrat els resultats històrics de la formació entre crits de "Visca la República Basca!". En aquestes eleccions, EH Bildu s'ha consolidat com a segona força i bat un rècord històric de 22 escons: el seu màxim estava en 21 el 2012.  

La candidata d'EH-Bildu, Maddalen Iriarte, ha exposat la intenció de "reconstruir" Euskadi. "Creiem que els valors de Bildu poden posar les bases per a un canvi", ha dit Iriarte.

EH BILDU Eleccions seu EuskadiMaddalen i Otegi a la seu d'EH-Bildu. / Efe

El coordinador d'EH-Bildu, Arnaldo Otegi, ha celebrat el creixement de l'esquerra independentista i ha assegurat que seguiran creixent. "L'esquerra independentista està molt lluny d'haver tocat sostre", ha dit Otegi, i ha valorat que aquests resultats demostren encara més que Espanya és un estat plurinacional.

Quart lloc per als socialistes

La secretària general del PSE-EE/PSOE, Idoia Mendia, ha admès que els hauria agradat tenir més força, tot i que ha valorat que han recuperat el "lideratge de l'esquerra no nacionalista". 

El PSE-EE ha aconseguit el sorpasso a Elkarrekin Podemos, amb 10 escons, però el quart lloc del partit socialista es deu al retrocés de sis diputats per part dels de Pablo Iglesias. 

Caiguda d'Iturgaiz

El candidat de l'aposta PP+Cs, Carlos Iturgaiz, ha esquivat valorar els seus mals resultats, de cinc escons, quatre menys que els que van aconseguir els populars ara fa quatre anys. 

D'altra banda, Vox ha entrat per primer cop al Parlament basc amb un escó per Àlaba. Des de Madrid, Santiago Abascal ha fet un discurs victimista valorant positivament els resultats.

Imatge principal: El lehendakari Iñigo Urkullu, guanyador de les eleccions basques 2020, a la seu del PNB de Bilbao. /  Efe