A mesura que s'apropen les eleccions municipals 2023 són moltes i molts els que s'organitzen per tornar a la localitat on estan empadronats per poder votar. Aquesta és una opció, però també existeix l'opció de votar per correu, un tràmit que a vegades espanta, però que és d'allò més senzill. Si es vol votar per correu s'ha de fer amb previsió, ja que hi ha uns terminis concrets i una documentació que és important tenir a mà, a continuació tot el que cal saber per fer aquest tràmit per votar als comicis del proper 28 de maig.

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

📆 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

🗳️ Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions municipals 2023?
 

Quan puc sol·licitar el vot per correu per a les eleccions municipals 2023?

Si finalment has decidit que no et vols traslladar per votar a les eleccions municipals 2023, que marxes aquell diumenge o qualsevol altra cosa que t'impedeix desplaçar-te fins al teu col·legi electoral, hauràs de sol·licitar el vot per correu. Aquesta modalitat de votació es podrà demanar a partir del dia que el rei Felip VI firmi el decret de convocatòria d'eleccions. Prèviament, el dia 28 de març, el Consell de Ministres aprovarà la convocatòria i la farà arribat al monarca que, previsiblement, la signarà el dia 3 d'abril. Així doncs, a partir del proper 3 d'abril els ciutadans ja poden demanar el vot per correu i el podran tramitar fins 10 dies abans de la celebració dels comicis, per tant, fins al 18 de maig.

Eleccions municipals 2023: com demanar el vot per correu?

El vot per correu a les eleccions municipals 2023 se sol·licita a qualsevol oficina del Servei de Correos des de la convocatòria i fins al desè dia anterior a la votació. Per sol·licitar el vot per correu, si el demandant viu a l'estat espanyol, cal recollir l'imprès de sol·licitud a Correos i, recordant en tot moment, que si optes per sol·licitar el vot, i la teva petició s'aprova, ja no serà possible votar presencialment el dia de les eleccions. A l'imprès de sol·licitud s'haurà d'especificar l'adreça postal on es vol rebre la documentació electoral.

Quina documentació rebré a casa per votar el 28-M?

Un cop s'hagi acceptat la sol·licitud de vot per correu a les eleccions municipals 2023, l'Oficina del Cens Electoral enviarà la següent documentació a l'adreça que s'ha facilitat quan s'ha anat a demanar el vot a Correos (és important tenir clar que la documentació següent s'entregarà en mà personalment, si no ets al lloc de l'adreça indicada quan ve el repartidor, hauràs d'anar a l'oficina a buscar-ho):

  • Una papereta de cadascuna de les formacions polítiques que es presentin a cadascun dels processos convocats
  • Un sobre de votació per a cada procés
  • El certificat d'inscripció en el cens
  • Un sobre en què estarà escrita la informació de la teva mesa electoral
  • Un full explicatiu

Un cop rebuda la documentació, es triarà una papereta de votació per a cada procés en què hagis decidit votar i caldrà introduir-la al sobre de votació corresponent (o no incloguis papereta si decideixes votar en blanc). Introdueix el sobre o sobres de votació i el certificat d'inscripció al cens al sobre on està escrita la direcció de la teva mesa electoral. Un cop estigui tot preparat, el votant haurà d'anar a l'oficina de Correos i l'enviarà per correu certificat fins 4 dies abans de la jornada electoral. Aquest enviament és gratuït.