El ple del Tribunal Constitucional ha desestimat, per unanimitat, el recurs d'empara presentat per l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, pres a Lledoners, contra les resolucions del Congrés que el suspenien com a diputat.

Sànchez va aconseguir l'acta en la llista de JxCat en les eleccions generals del 28 d'abril del 2019, quan estava sent jutjat pel Tribunal Suprem per l'1-O, com els també presos polítics Jordi Turull i Josep Rull, també de JxCat, i Oriol Junqueras, d'ERC.

Presumpció d'innocència no vulnerada

La sentència del TC declara que no s'ha vulnerat el dret de Sànchez a la presumpció d'innocència ni el dret a l'exercici del càrrec de diputat al Congrés, per l'aplicació de l'art. 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (Lecrim).

L'esmentat article estableix que sent "ferma una ordre de processament i decretada la presó provisional per delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que estigués ostentant funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès a l'exercici del mateix mentre duri la situació de presó".

Els líders del procés independentista van ser jutjats per rebel·lió, sedició i malversació, tot i que finalment el Tribunal Suprem els va condemnar per sedició.

 

El Tribunal descarta també la vulneració de l'art. 23 de la Constitució per la suspensió de la condició de diputat a Sànchez ja que venia imposada per l'aplicació d'aquest mateix article 384.bis de la Lecrim.

El ple de l'Alt Tribunal tampoc no comparteix la queixa referida a la presumpta desproporció i falta de motivació de les resolucions que va dictar la Mesa del Congrés, així com de la presumpta inacció de la presidenta del Congrés d'acord amb el que estableix l'article 12 del Reglament de la Cambra Baixa