El Tribunal Suprem té previst demanar un informe a la Fiscalia abans d'estudiar el recurs que li ha estat remès pel titular del jutjat de vigilància penitenciària de Lleida contra l'aplicació a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell de l'article 100.2 del règim penitenciari, que compleix condemna per sedició, i que li permet fer sortides de la presó.

L'alt tribunal només és competent per revisar canvis de grau penitenciari, i els jutges de vigilància de cada territori són els encarregats dels recursos que es presenten contra altres disposicions, com són les de l'esmentat 100.2, si bé en aquest cas s'analitzarà si la decisió de les autoritats penitenciàries de la Generalitat respecte de Forcadell són en realitat un canvi de grau encobert. No obstant això, abans es demanarà informe a la Fiscalia sobre aquest tema de competència, segons han assenyalat a Europa Press fonts de la sala penal del Suprem.

Els antecedents

El passat 15 de maig la Fiscalia va presentar un recurs d'apel·lació davant de l'Audiència de Tarragona contra la interlocutòria del jutjat de vigilància penitenciària de Lleida i Tarragona, amb seu a Lleida, que va aprovar que Forcadell pugui sortir de la presó de Mas d'Enric per fer voluntariat i cuidar la seva mare.

El ministeri públic va presentar el recurs davant de l'Audiència Provincial malgrat que el jutjat de vigilància penitenciària, en el seu escrit, indicava que el recurs a la seva resolució l'havia de resoldre l'òrgan sentenciador, en aquest cas el Tribunal Suprem, i ara el jutjat l'ha remès a l'alt tribunal.

Canvi de grau

És el primer cop, en la situació dels presos condemnats pel Suprem per l'1-O, que un jutjat de vigilància penitenciària demana que sigui el Suprem i no l'Audiència qui es pronunciï sobre un permís.

En els propers dies, i en el cas que la Conselleria de Justícia de Catalunya decideixi sobre un canvi de grau respecte de tots els presos del procés, ja no hi haurà dubtes que serà el Suprem el que hagi de donar l'aval a aquesta decisió, que suposaria l'excarceració dels condemnats, que tan sols hauran de tornar a passar la nit al centre penitenciari o fins i tot ho podrien fer en pisos tutelats.

En el seu recurs, amb data el dijous 14 de maig, la Fiscalia de Lleida demanava denegar el permís perquè les activitats per a les quals s'autoritza la sortida de la també expresidenta de l'ANC de la presó tarragonina no tenen relació amb un programa de tractament relacionat amb el delicte de sedició, pel qual està condemnada a una pena d'11 anys i 6 mesos.

Després d'estar un temps a la presó de Mas d'Enric (Tarragona), Carme Forcadell va ser traslladada a la Presó de Dones de Barcelona, on pot sortir cinc dies a la setmana durant 12 hores per fer voluntariat.