"La Constitució prevaldrà. Que ningú no ho dubti", ha proclamat solemnement el rei Felip VI en un missatge de "serenitat i confiança", així com de "seguretat" en la unitat espanyola llançat davant del desafiament independentista català. El Monarca ha pronunciat aquestes paraules mentre al Parlament de Catalunya es desenvolupava el segon debat d'investidura del candidat de JxSí i president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, de nou fallit pel rebuig de la CUP.

Felip VI ha recordat que el poble espanyol "no està disposat que es posi en qüestió la seva unitat, que és la base de la seva convivència en pau i llibertat", en un discurs pronunciat en el lliurament d'acreditacions als nous ambaixadors honoraris de la Marca Espanya. A l'acte també hi ha assistit la Reina, Letícia.

"En la nostra llarga història hem sabut superar grans dificultats i els desafiaments més grans. Ara no és temps de tornar al passat, sinó de reafirmar-nos en la nostra voluntat d'un present i un futur compartit i de convivència democràtica", ha remarcat el cap de l'Estat.

Resolució de ruptura

Les paraules del Monarca suposen una referència directa a la situació creada a Catalunya després de la resolució independentista aprovada pel Parlament i la resposta donada pel Govern de Mariano Rajoy en forma de recurs davant del Tribunal Constitucional, que ha paralitzat el desenvolupament del text aprovat per la Cambra catalana amb els vots de JxSí i de la CUP.

El Rei, que va ser informat pel president Mariano Rajoy dels passos que donaria l'Executiu central per frenar qualsevol intent secessionista de les autoritats catalanes i que segueix minut a minut l'evolució del conflicte institucional obert, ha subratllat que el "millor ambaixador" de la Marca Espanya és "el poble espanyol, són els espanyols" i del qual ha recordat que després de "tants avatars històrics" que van conduir el país a "crisi, enfrontaments i fracassos", va optar "–sàvia i definitivament– per la via de la concòrdia i de la convivència; de l'enteniment i de la democràcia".

Referència diària

El Monarca també ha dit que aquest poble fa del compliment de la llei sorgida de la Constitució el seu "guia i la seva referència diària" i per això "no està disposat que es posi en qüestió la seva unitat, que és la base de la seva convivència en pau i llibertat."

Tampoc no accepta, ha insistit, "que es posi en risc el model de progrés que, amb el seu treball abnegat i compromès, ha fet possible el període de més desenvolupament econòmic i social del nostre país".

Serenitat i confiança

Davant del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, el president del BBVA, Francisco González, i els nous ambaixadors de la Marca Espanya, el rei d'Espanya ha explicat que volia transmetre un missatge de "serenitat i confiança".

Ha estat llavors quan ha afirmat que "la Constitució prevaldrà", ja que "la raó de ser i el funcionament del nostre Estat Democràtic de Dret així ho garanteix".

"El nostre ordre constitucional, els principis constitucionals en què es basa la nostra convivència es mantindran plenament vigents", ha afegit.

Patrimoni comú

Perquè, segons el Monarca, "l'Espanya constitucional dels nostres dies és un patrimoni que ens pertany a tots; pertany al poble espanyol, en qui resideix la sobirania nacional de què emanen tots els poders de l'Estat."

Alhora, Felip VI ha enviat un missatge de "seguretat en la unitat i continuïtat del nostre projecte de convivència nacional", i ha remarcat que es tracta d'un projecte i "un compromís col·lectiu amb la nostra convivència democràtica".

Ambaixadors de la Marca Espanya

En aquest afany, ha acabat, el Rei "com a cap de l'Estat, estarà sempre al costat de tots els espanyols"; abans d'acabar, ha donat l'enhorabona a tots els ambaixadors acreditats en espanyol, català, eusquera i gallec.

L'al·locució ha estat acollida amb un entusiasta aplaudiment i un crit de "Visca el Rei!" corejat pels assistents a la cerimònia, celebrada a l'edifici de La Vela de la nova Ciutat BBVA, a Madrid.