El recompte final de vot en les eleccions de dissabte passat al secretariat de l'ANC redueixen la distància entre Liz Castro i Jordi Sànchez. La diferència és ara de només 30 vots, davant dels 66 de diferència que donaven els resultats provisionals. Castro compta amb 4.084 vots, mentre que Jordi Sánchez en té 4.054. En aquestes eleccions hi han participat 7.247 socis dels 33.817 membres que tenien dret a fer-ho, un 21,4% del total.

Aquests resultats, doncs, confirmen que l'editora Liz Castro ha estat per segona vegada consecutiva la candidata al secretariat nacional de l’ANC més votada, però amb una diferència inferior que la de l'any passat. Les eleccions al secretariat nacional, però, no designen 'de facto' un president de l'entitat sobiranista, ni d'altres càrrecs orgànics, sinó que la decisió es prendrà al plenari constituent el 21 de maig. De fet, l'any passat Liz Castro va ser la més votada però va assumir-ne la presidència Jordi Sànchez, que va quedar llavors en quarta posició. 

En els cinc primers llocs de la llista de candidats més votats també se situen Antonio Baños (3.762 vots), Quim Torra (3.733) i Clara Ponsatí (3.140). Dels 25 nous membres nacionals del secretariat, una quinzena són autors o partidaris de l’article conjunt publicat a la premsa a principis de maig. L’article conjunt instava la societat civil a recuperar-se com a punta de llança de l'independentisme cívic. El lideraven Quim Torra i Antonio Baños, a banda de Liz Castro. També n'era signant Jordi Calvís, que amb Torra va viure un dels moments més polèmics quan la junta electoral va excloure'ls, i va ratificar-los després com a candidats.

Les eleccions d'aquest dissabte van servir per escollir els 77 membres que pilotaran l'ANC a partir d'ara. Són 25 secretaris nacionals i 52 de territorials, ja que la reformulació dels estatuts i del règim intern a l'assemblea general ordinària (AGO) va incorporar dos secretaris per representar les agrupacions exteriors. En total han presentat candidatura 139 persones. Els nous dirigents hauran d'aplicar els pròxims dos anys el full de ruta que l'ANC es va marcar a l'AGO de Manresa a l'abril.