635918469422916126w

El candidat proposat pel Rei a la investidura, Pedro Sánchez, ha acceptat la proposta del president de Ciutadans, Albert Rivera, de dur a terme una reforma exprés de la Constitució. Com ha afirmat Sánchez, "si aquestes són les condicions" per tancar l'acord definitiu amb C's, les accepta i les implementarà quan sigui investit president. Els taronges creuen que el pacte final està a tocar malgrat que "cal acabar de tancar alguns serrells", com ha explicat el seu vicesecretari general, José Manuel Villegas.

L'acord serà votat per les direccions de PSOE i C's dimecres al matí per decidir si l'aproven. A més de les cinc mesures de Rivera, l'entesa també ha avançat per la banda impositiva, on s'ha acordat no apujar l'IRPF i reduir l'IVA cultural. En qüestió laboral, s'abandona el contracte únic a canvi d'una solució intermitja; en l'àmbit territorial, el Senat es reduirà a 80 senadors; es garantirà la unitat d'Espanya, i que la sanitat sigui un dret universal, reformant l'article 135 de la Constitució, que limita el sostre de dèficit.

ERC, DiL i Podemos, no

De ser acceptat, el PSOE hauria de convocar les bases perquè ratifiquin el pacte per mitjà de la consulta a la militància. Ara bé, aquest no tindria el suport ni d'ERC, ni Democràcia i Llibertat (DiL), ni de Podemos, com el seu líder, Pablo Iglesias ha anunciat. Per ells, el referèndum segueix sent la línia vermella. Iglesias ha dit que no cedirà a les pressions mediàtiques, de cap mena, malgrat que la proximitat dels socialistes i C's els posaria contra les cordes per haver-se d'abstenir, perquè no hi hagi noves eleccions. Iglesias es reafirma però en el seu govern de coalició.

O l'Íbex o les classes populars

Però per la banda de l'esquerra, les negociacions amb Podemos, IU i Compromís segueixen. Aquesta jornada, els temes de negociació han estat "econòmics i laborals" A les 18:30 de dimecres es trobaran novament per avançar el seu acord, com ha explicat el líder d'Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón. Així, "analitzaran els documents de cada un i avançaran cap a la resta de temes pendents", ha dit. Ara bé, Garzón creu que és moment que el PSOE triï entre les "classes populars o l’Íbex".

Però no el faran escollir. "Creiem en la possibilitat d’un govern de resistència" i "volem seduir el PSOE perquè no accepti les mesures d’austeritat i de la troica", ha apuntat. Garzón està convençut que les negociacions per l'esquerra són serioses, i insisteix que els interlocutors de Ferraz li han assegurat que "no hi ha un acord tancat amb el PSOE i C's". Des de la l'esquerra consideren que aquest pacte no suma, i que, per tant, seria "caminar cap a la gran coalició amb el PP, com ha dit Rivera, sincer", segons Iglesias.

El PP, ni parlar-ne

Per la seva banda, des del Partit Popular (PP), han recordat que la reforma constitucional és impossible sense ells –ja que tenen majoria al Senat. Així mateix, han reiterat que votaran que No a la investidura de Sánchez, alhora que han rebutjat els cinc punts proposats per Rivera. Així i tot, estan disposats a seguir negociant amb els taronges, en cas que Sánchez fracassi en la investidura que finalment començarà a debatre's l'1 de març. És per aquesta voluntat de diàleg que s'havien reunit dimarts a la tarda amb el seu equip.