635918247079396980w

"Estem a prop d'aconseguir l'acord amb el PSOE", ha assegurat el president de Ciutadans, Albert Rivera. Ara bé, Rivera ha volgut traslladar que només hi hauria entesa si era per dur a terme un canvi substancial i "regeneracionista". Així, ha demanat un "últim esforç" per a "esculls" que impedeixen el pacte, com ara la reforma "exprés" de la Constitució. Per al líder dels taronges, aquesta s'hauria de produir durant els tres primers mesos de la legislatura. En cas de no produir-se, no hi hauria pacte, ha dit.

Aquesta entesa hauria d'incloure cinc grans blocs: primer, supressió dels aforaments; segon, que les Iniciatives Legislatives Populars passin de 500.000 a 250.000 firmes; tercer, despolitització de la justícia, que comprengui "l'efectiva separació de poders entre el poder polític i la judicatura". En el quart punt es troba la supressió de les diputacions, i finalment, limitar a 8 anys el mandat del president del Govern espanyol. Rivera vol posar fi a la corrupció i que no "s'esclafi la classe mitjana i treballadora a impostos".

El PP, necessari

"Per què hauria d'estar C's en un acord de Govern si no s'inclouen aquests punts?". Rivera ha afirmat que aquests canvis no els havien fet el PSOE ni PP, i que eren les línies vermelles, tot i que no les úniques mesures que demana. Alhora, ha reiterat la voluntat d'abordar la qüestió del Senat, que C's vol suprimir, així com garantir "la igualtat i la unitat de tots els espanyols". També vol assegurar la "governabilitat", i es trobarà avui a la tarda amb l'equip del Partit Popular, perquè "tots estiguem a l'altura de les circumstàncies".

Rivera s'ha mostrat conscient que les reformes com ara la llei electoral també impliquen que s'afegeixi el PP. "Estic segur que s'hi sumarien", ha explicat. Alhora, "és un partit necessari per tirar endavant la legislatura" i per la reforma constitucional que demana. "Té la majoria al Senat" i "haurà de dir en què no està d'acord". Amb el PP comparteixen punts com "un Govern estable", ha assegurat, i "el sostre de dèficit i evitar referèndums".

Reunió Rivera-Sánchez

L'expectació era elevada, després que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez i Rivera es trobessin ahir al vespre, en paral·lel a la reunió de Compromís, IU, Podemos i PSOE. "No hem anat a Hongria, la reunió no era secreta", ha dit el president dels taronges. "Ho hem fet al Congrés, on resideix la sobirania del poble", ha explicat, defensant-se que el seu acord amb el PSOE estigués avançant. Ha reiterat que estava en desacord amb "repartir-se les secretaries", en al·lusió a Podemos, motiu pel qual no s'havien reunit junts.

L'aritmètica

Rivera espera que els socialistes "moguin fitxa", ara bé, el termini de temps s'acaba entre avui i demà, segons ha dit. Així, ha recordat que els temps dels altres partits eren justos, perquè el PSOE haurà de sotmetre l'acord a les seves bases. El president de C's ha reconegut que ara mateix no tenien la majoria absoluta i que, per tant, algun "partit clàssic" havia de facilitar-los la investidura. Finalment, ha explicat que amb Podemos no hi ha punts programàtics en comú, deixant-los al marge del seu acord amb el PSOE.