Inés Arrimadas atén els mitjans després de la reunió de presidents de grup / PC

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha confirmat aquesta tarda als passadissos de la Cambra que no desconvocarà la Junta de Portaveus d'aquest dimarts dia 3 al matí. Això malgrat les instàncies per escrit que li han adreçat PP, Ciutadans i PSC, que la consideren "il·legal", adduint que no deixa prou temps als populars perquè designin el seu portaveu, cosa que, segons el reglament poden fer fins dijous dia 5.

El PP no hi assistirà

El PP ja ha anunciat que no hi assistirà, malgrat que Forcadell els ha remès una comunicació en què els insta a enviar-hi un representant d'oïdor, a falta del portaveu oficial. Ciutadans i PSC, en canvi, han dit que hi seran "perquè consti en acta que no és una Junta de Portaveus", ha assenyalat Inés Arrimadas.

La qüestió ha provocat dues reunions seguides dels tres partits –Catalunya Sí que es Pot ha estat convocada a la trobada però ha declinat assistir-hi. La primera, entre els portaveus dels grups parlamentaris –a la qual ha assistit Enric Millo com a portaveu no oficial del PP– i la segona entre els presidents de grup –a la qual ha assistit Xavier García Albiol com a representant dels populars.

"Per xulos, nosaltres"

En saber que la presidenta de la Cambra manté la convocatòria de la Junta de Portaveus, Albiol ha etzibat: "per xula ella, xulos nosaltres". El PP ha anunciat que impugnarà la convocatòria, cosa que també faran Ciutadans i el PSC. En cas de dur-se a terme, tots tres partits presentaran recurs d'empara al Tribunal Constitucional, com va proposar diumenge García Albiol, tot i que el PSC ho farà per separat.

La situació reprodueix la de la setmana passada, amb la proposta de reconsideració a la iniciativa de Junts pel Sí i la CUP d'encetar la construcció de la república catalana, quan Ciutadans va presentar a la Mesa una proposta, el PSC una altra i CSQP una tercera.

Marató de reunions

Després de la Junta de Portaveus de demà, en què s'ha de desencallar la proposta de reconsideració dels diferents partits contraris a la independència i on s'obrirà també el període d'esmenes, les tres forces del no –PSC, PP i Ciutadans– mantindran una altra reunió per decidir quina serà la seva actuació concreta. "Concretarem el que podrem", ha reconegut Albiol.