_MG_2275

Una victòria clara i amarga, la del procés i la de Junts pel Sí. Clara perquè ha aconseguit la victòria a les eleccions amb 62 diputats i 1,61 milions de vots, més del doble de diputats i més del doble de vots que el següent partit, C's (25 diputats i 725.000 vots). Pel que fa al procés, la partida continua: els deu escons que ha obtingut la CUP garanteixen amb escreix la majoria absoluta dels independentistes al Parlament.

Hi ha, però, dos factors que poden alterar el llibret previst per Junts del Sí. Un és que la CUP, ara mateix, no admet la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat.

L'altre és que, ara per ara, la resta de forces parlamentàries sumen 63 diputats, un més que JxSí, i podrien impedir la investidura del seu candidat, qui sigui, si no és que almenys tres diputats de la CUP el voten. La coalició vencedora està gairebé lligada de peus i mans. La seva força, a hores d'ara, no és tant esperar que el vot per correu canviï l'escaquer sinó fer present que sense ells tampoc no hi ha procés.

Mas no és imprescindible

La CUP té a les mans la continuïtat del procés sobiranista al Parlament i no ho pensa desaprofitar. Amb els resultats que ha deixat la nit electoral, l'esquerra independentista vol imposar la seva promesa electoral i garantir un govern cap a la independència sense Artur Mas. Així ho han expressat aquesta nit tant el candidat, Antonio Baños, com la número dos, Anna Gabriel. "Mas no és imprescindible", han assegurat tots dos després de més que triplicar els escons.

_MG_2529

La CUP ha fet els seus números i sap que, ara per ara, els 62 escons de JxSí no garanteixen la continuïtat de Mas. Un algoritme que la CUP està disposat a aplicar sempre que no es busqui un "candidat de consens" per bastir un govern socialment més pròxim a les seves tesis i que apliqui un programa urgent contra la pobresa.

Baños ha assegurat que els resultats impliquen que, a partir del 28 de setembre, cal "desobeir la legalitat espanyola" perquè "hem guanyat" i començar "l'organització i la lluita". "Aquesta nit hem acabat la transició borbònica, els catalans hem encetat una revolució", ha afegit.

Acceptar la victòria

De fet, al quarter electoral de JxSí, al Centre Cultural El Born, un dels moments de més silenci ha estat quan els simpatitzants allí aplegats han escoltat a les pantalles de televisió l’entrevista de TV3 a Quim Arrufat, que insistia que la CUP no farà president Artur Mas.

Els estrategs de la campanya atribueixen el resultat a la forta participació, d’un 77,43%, que ha dipositat els resultats de la llista de Romeva a la banda baixa de la forquilla que auguraven les enquestes. El cert és que al Born hi havia cares llargues, tot esperant conèixer el resultat definitiu.

El cap de llista, Raül Romeva, ha comparegut acompanyat dels líders de CDC i ERC, Artur Mas i Oriol Junqueras, per valorar el resultat.

El president, en un missatge dirigit a l’Estat espanyol, ha demanat que de la mateixa manera que JxSí hauria acceptat la derrota, ara hauran d’"acceptar la victòria de Catalunya i la victòria del sí". El president ha garantit que JxSí administrarà el resultat "amb esperit de cohesió i concòrdia".