El ple del Parlament ha incorporat el debat de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent a petició de JxSí i la CUP, tot i l'advertiment del Tribunal Constitucional. La petició s'ha aprovat per 72 vots a favor dels dos grups independentistes i els 52 vots en contra de la resta de grups.

El president de JxSí, Jordi Turull, ha plantejat la petició i li ha fet costat a la portaveu de la CUP, Anna Gabriel. La presidenta ha demanat si eren conscients de l'advertiment del Tribunal Constitucional. Tots dos han reconegut conèixer la interlocutòria del TC i la presidenta ha comunicat que, atenent al Reglament, s'incorporava el debat a l'ordre del dia.

Tot seguit han demanat la paraula el líder del PP, Xavier Garcia Albiol, el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, la presidenta del grup de Ciutadans, Inés Arrimadas, i el socialista Jordi Pedret, per recordar l'advertiment del TC contra qualsevol iniciativa que impulsi la resolució de desconnexió del 9N, declarada nul·la. Han demanat que es llegís la interlocutòria del TC i l'informe jurídic del Parlament sobre les conseqüències de la votació.

Turull ha demanat la paraula per insistir que es manté la petició d'incloure el debat a l'ordre del dia.

Tot seguit ha estat el vicepresident segon de la Mesa i membre de Ciutadans, José Maria Espejo Saavedra, qui ha demanat la paraula per recordar que la interlocutòria del TC insta els membres de la Mesa a impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que pretengui tirar endavant la resolució del 9N. "He de complir fins al màxim el meu deure institucional", ha advertit avisant que utilitzar el Reglament de Parlament per incloure el debat seria "frau de llei".

El secretari segon i diputat socialista, David Pérez, ha recordat també que la Mesa no va tramitar les conclusions de la comissió i ha demanat una nova reunió de l'òrgan de govern de la Cambra. També el secretari tercer i diputat de CSQP, Joan Josep Nuet, ha baixat al faristol per deixar clara la seva oposició a incloure aquest debat en l'ordre del dia.

La Mesa no va incloure aquest punt per esquivar el Constitucional, que la passada setmana va avisar l’òrgan de Govern de la Cambra que l’activitat de la comissió era “absolutament inviable” després que el Tribunal havia declarat nul·la la declaració de desconnexió del 9N, per la qual cosa l’instava a impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que contravingués aquell mandat.

Per aquesta raó els membres de la Mesa, contraris a què es debatin les conclusions de la comissió, han volgut deixar clara la seva posició davant qualsevol actuació que pugui emprendre el TC. Per la mateixa raó, la presidenta ha recordat que el ple és sobirà i no és responsabilitat de la Mesa ni de la presidència incloure aquest debat un cop ho ha demanat la majoria de l'hemicicle.

Els grups contraris al debat han intentat repetidament interrompre el ple per fer una reunió de la Mesa que obligui l'òrgan de govern a fixar posició en relació a aquest tema, cosa que Forcadell ha rebutjat.

El debat ha continuat amb intervencions dels portaveus per insistir en els arguments a favor i en contra del debat. Abans de sotemtre la decisió a votació de l'hemicicle s'ha llegit la interlocutòria del TC i l'article 81 del Reglament que fixa en quins terminis es poden incorporar canvis en l'ordre del dia.