1. El guió de la investidura

Mentre els grups del Parlament se les tenen sobre el dia del ple de la investidura, hi ha algú que fa la feina. Ho acredita aquesta foto captada per El Nacional d'un dels responsables de la logística de la cambra on s'hi veu el guió del plenari. Tot està a punt. Ara només cal trobar el president per investir.

investidura

2. La mandra de Tardà i el nom de Rufián

Joan Tardà, el candidat d'ERC a les espanyoles, ha visitat aquest dijous el Parlament. S'ha reunit amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a la cafeteria de la Cambra. Tardà no ha amagat certa "mandra" per tornar a ser candidat perquè ja estava de "sortida". "En alguns moments, s'ha de ser agraït", ha confessat Tardà a El Nacional. Això sí, ha mantingut el secret sobre el seu tiquet electoral. En aquest moment, el nom que més força pren per acompanyar Tardà és Gabriel Rufián. De fet, aquest activista ha admès a El Nacional contactes.

Barcelona / Parlament de Catalunya / Antonio Baños de les CUP i Joan Tardà d'ERC al Parlament de Catalunya sent entrevistats en directe. / Foto: Sergi Alcazar Badia

3. Junqueras vs CDC

Mala maror dels diputats parlamentaris de CDC integrats a JxSí amb Oriol Junqueras. Als diputats no els ha caigut gens bé que Junqueras s'hagi ofert com a pont entre CDC i la CUP. "Què no estem al mateix vaixell?", es pregunten amb cert punt d'agror.

4. El relleu de Folchi s'entrena

Tal com va avançar El Nacional, un dels noms que sona més als passadissos del Parlament per substituir Imma Folchi és Pere Sol. Aquest lletrat, parlamentari des del 1989, director de l’Oficina Pressupostària de la Cambra i professor de Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra, fa dos dies que es passeja de la mà de Carme Forcadell. És la nova presidenta del Parlament qui l'ha de nomenar.

forcadellperesol

5. Qui vol el 155  si hi ha l'article 3?

Els experts pensen que la complexitat que suposa aplicar la suspensió de l'autonomia que preveu l'article 155 de la Constitució no és prou operativa, i més amb les Corts suspeses. La tesi és aplicar una legislació més fàcil i ràpida com és la llei de Seguretat Ciutadana que, per cert, es va publicar al BOE el mateix dia de la imputació d'Artur Mas pel 9N. L'article 3 d'aquesta llei estableix: "Als efectes d’aquesta llei, s’entén per seguretat nacional l’acció de l’Estat dirigida a protegir la llibertat, els drets i el benestar dels ciutadans, a garantir la defensa d’Espanya i els seus principis i valors constitucionals, així com a contribuir juntament amb els nostres socis i aliats a la seguretat internacional en el compliment dels compromisos assumit". Una obligació legal que porta implícita, per exemple, l'assumpció per part del govern espanyol del control dels Mossos.

6. CDC i ERC, per separat a les espanyoles

CDC i ERC concorreran per separat a les espanyoles. Això sí, compartiran un programa comú. Tot i les diverses especulacions sobre "fórmules imaginatives", les dues forces bastiran les seves llistes per separat. L'acord el presentaran divendres a l'Hospital de Sant Pau.

7. La premsa de l'ANC desembarca al Parlament

Carme Forcadell ja té bastit el seu gabinet. Bàsicament ha incorporat el seu equip de col·laboradors de l'ANC, com Joan Serra i Jordi Martínez.

8. Dos consells polítics de la CUP

Fa una setmana avisàvem que la CUP celebraria un consell polític, o bé el 31 d'octubre o el 7 de novembre. Fonts del partit, han confirmat que es celebraran dos consells polítics en aquestes dates. Aquest dissabte dia 31, a Barcelona, i el 7 de novembre a Perpinyà.

9. De la revolta dels somriures a la revolta dels papers

CSQP considera que la proposta de resolució de JxSí i la CUP és paper mullat. Tant és així que els membres del grup parlamentari se n'enriuen, titllant la "pretesa revolució dels somriures, de revolució dels papers".

10. El CADCI complica la relació ERC i UGT

La CUP de Barcelona va presentar una proposta a l’Ajuntament per tal que compri l’edifici de l’històric del Centre Autonomista de Dependents de Comerç i de la Indústria (CADCI), a la Rambla Santa Mònica de Barcelona. Actualment l’edifici és propietat de l’Estat, cedit a la UGT, i la CUP hi vol instal·lar l’arxiu digital dels Papers de Salamanca. La moció havia de tenir el suport d'ERC però ara se n'ha desdit perquè complica la seva relació amb UGT. Dolors Bassa és la dona forta d'UGT a Girona i número dos de JxSí al Parlament per la demarcació. A més, Camil Ros, un possible successor de Pepe Álvarez, és home d'ERC i exdestacat dirigent de les JERC.

Postres de Músic

És hora d'entrenar-se, és hora del retorn de Rocky Balboa.