El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha recorregut (llegiu el recurs, pdf) al Tribunal Constitucional (TC) la resolució d’inici del procés cap a la independència i el seu annex, aprovats pel Parlament de Catalunya aquest dilluns. Segueix així la recomanació que el Consell d’Estat li va fer aquest dimarts.

El Consell de Ministres extraordinari d'avui ha culminat els tràmits quan ha autoritzat Rajoy a què presenti aquest recurs. El cap de l'Executiu espanyol ha citat els seus ministres a les 10:00 hores. Hi eren presents tots els membres del Gabinet.

Suspensió immediata

La impugnació produirà automàticament la suspensió cautelar immediata de la resolució recorreguda un cop el TC l'accepti a tràmit, com és previsible.

El Parlament de Catalunya va aprovar amb els vots dels 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP la declaració secessionista, que pretén avançar cap a un Estat català "en forma de república".

El Govern espanyol va sol·licitar el mateix dilluns l'informe preceptiu del Consell d'Estat per recórrer al TC. Dimarts, aquesta institució, els informes de la qual no són vinculants però sí preceptius, va avalar per unanimitat el recurs.

Desobediència i desacatament

El dictamen del Consell d'Estat considera que la resolució del Parlament mostra una “voluntat de desobediència o desacatament” a la Constitució i a l’ordre institucional i que la projectada desobediència de les decisions del TC suposa “un atemptat a un dels elements bàsics amb què es configura l’Estat social i democràtic de dret a Espanya”.

La resolució del Parlament, continua el text, “implica la vulneració evident del nucli essencial de la Constitució –l’atribució de la titularitat del poder constituent–” i “nega” l’ordre constitucional vigent en el seu conjunt, “proclamant expressament una ruptura amb la primacia incondicional de la Constitució”.

El Rei suspèn l'agenda

Rajoy va tractar aquest dimarts la situació de Catalunya amb el Rei en el despatx que tot dos mantenen setmanalment. Felip VI va decidir ajornar l'agenda prevista per avui dimecres al matí, coincidint amb aquesta sessió extraordinària del Consell de Ministres.

Abans de veure el monarca, Rajoy es va reunir a la Moncloa amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que li va ratificar el seu suport a la presentació del recurs d'inconstitucionalitat.

Sánchez: menys tribunals i més negociar

El secretari general del PSOE ha tornat a apel·lar aquest dimecres a una via dialogada per resoldre la qüestió després de les eleccions generals del 20 de desembre. Aquest dimecres, Sánchez, ha assegurat que són "el Govern i la política", i no el Rei, els que tenen la responsabilitat de resoldre el problema de Catalunya després de quatre anys d'"incomunicació" entre el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas. Sánchez ha lamentat que Rajoy estigui "darrere dels tribunals" en comptes de "liderant l'alternativa política". Ha recomanat optar per la negociació perquè seguir així quatre anys més generaria "una situació insostenible de ruptura i fractura emocional".

Mariano Rajoy, dimarts a mitjanit, al programa esportiu El Larguero, no ho veia tan clar: "Espero que torni el sentit comú i es produeixi una rectificació” des de Catalunya. L'entrevistador li insisteix "si pensa que ho faran aquells que han llençat el misto al paller" i Rajoy, sense gaire esma, repeteix: "Sí... sí...".