Collat i ben collat. El dictamen del Consell d'Estat no només recomana al Govern espanyol que sol·liciti al Tribunal Constitucional (TC) la suspensió cautelar de la resolució de ruptura aprovada pel Parlament aquest dilluns. Proposa també mesures contundents per assegurar que el procés de secessió quedi frenat i els seus promotors (representants parlamentaris, càrrecs i institucions del Govern) lligats de mans i peus per actuar en la direcció que marca aquella resolució, el full de ruta del procés pactat entre Junts pel Sí i la CUP.

El dictamen anomena un per un els 23 representants i càrrecs de la Generalitat a qui s'ha d'impedir qualsevol actuació relacionada amb la resolució. Recomana notificar-los la mesura cautelar, amenaçar-los amb la suspensió de les seves funcions i imputar-los per desobediència als mandats judicials. Tot ben lligat legalment per evitar que es repeteixi un altre 9N, que es va dur a terme per manca de concreció de les cautelars del TC que el suspenien.

A les pàgines 10 i 11, el Consell d'Estat proposa que el Govern sol·liciti al “Tribunal Constitucional que la providència de suspensió de la resolució sigui notificada” a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas “i en el seu cas, a la persona que per a l'acompliment del càrrec de president de la Generalitat resulti nomenat”.

Parlament i Govern en el punt de mira

Recomana també que “es notifiqui la mateixa resolució judicial a cadascun dels membres de la Mesa del Parlament”, a qui nomena un per un (Lluís M. Corominas, José María Espejo, Anna Simó, David Pérez, Joan Josep Nuet, Ramona Barrufet), al secretari general del Parlament, Pere Sol, i a tots els membres del Govern, als quals també cita pel seu nom i càrrec, “i en el seu cas els qui resultin designats pel president de la Generalitat com a conseqüència de l'acte d'investidura pel Parlament”.

El dictamen aconsella lligar de mans i peus les institucions catalanes. El Govern espanyol hauria de demanar al TC que en la notificació s'imposi a la presidenta, a la Mesa del Parlament i al seu secretari general, “la prohibició expressa d'admetre a tràmit, ni per a la seva presa en consideració, ni per al seu debat o votació, cap iniciativa, sigui de caràcter legislatiu o de qualsevol altra índole, que directament o indirecta pretengui donar compliment a la resolució suspesa, inclòs el seu annex.”

El mateix es diu respecte “al Sr. President de la Generalitat i a tot el seu Consell de Govern”: que se'ls imposi “la prohibició de promoure iniciativa legislativa o dictar norma de rang reglamentari o realitzar qualsevol altra actuació amb la mateixa finalitat”.

Més encara. El TC haurà també ha de notificar a tots ells que qualsevol incompliment d'aquestes restriccions “es practiqui sota advertència expressa de suspensió en les seves funcions, d'acord amb el previst a l'art. 92.4.b) de la llei Orgànica del TC, així com de procedir pel delicte de desobediència dels mandats judicials, en cas d'incompliment”.