Tant el Govern com algunes veus de la CUP estan intentant rebaixar la tensió provocada les darreres hores per la detenció dels responsables de cremar fotografies del rei Felip VI a la passada Diada de l'11 de setembre i per l’aparició aquest matí de pintades amenaçadores a seus barcelonines del PDECat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha subratllat en una entrevista a RNE que aquesta situació no té “res a veure” amb el debat dels pressupostos i el seu desenvolupament no es veurà afectat. El president ha defensat la feina del conseller d’Interior, Jordi Jané, del qual els cupaires reclamen la dimissió. “Només hi ha motius per estar al costat del conseller i dels Mossos, que no fan res més que complir amb la seva feina”, ha assegurat.

No passa res per cremar una fotografia

Alhora, però, ha insistit a defensar el dret “a la llibertat d’expressió i a la no criminalització de les persones per fer ús d’aquest dret”. “No ha de passar res perquè algú cremi una fotografia o estripi una bandera, la que sigui, això en les millors democràcies, en les més sòlides i que tenen confiança en si mateixes, no passa”, ha advertit.

Precisament, un dels retrets dels cupaires és que van ser els Mossos els qui haurien instat la Fiscalia de l’Audiència a obrir diligències per la crema de fotos del Rei.

Crítiques a Millo

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, la consellera Neus Munté ha hagut de respondre diferents qüestions sobre aquest fet. Munté s'ha emparat en la funció dels Mossos com a policia judicial i al fet que la crema de fotografies del Rei és il·legal a l'Estat espanyol, tot i que ha subratllat que el Govern defensa la llibertat d'expressió.

"No ens agrada veure estripades de la fotografia del Rei o banderas, però tampoc que es trenquin documents del Govern com va fer l'actual delegat del Govern espanyol [Enric Millo] al Parlament", ha afegit.

En aquest punt, ha retret a Millo que hagi recorregut a la fiscalia per l'estripada de fotografies del rei que ahir van protagonitzar els diputats de la CUP a la Cambra catalana. "Semblava es volia desmarcar afany persecució anterior delegada. Ho valorem negativament", ha lamentat.

Mundó: "no aporta res de bo"

El president i la consellera no han estat les úniques veus del Govern que han sortit a intentar rebaixar la tensió. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha advertit també aquest matí a través de les xarxes dels efectes de carregar damunt del conseller la responsabilitat per la situació. "No aporta res de bo", ha alertat.

Botran: "Solidaritat entre independentistes"

No obstant això, les pintades contra el PDECat no han fet més que empitjorar la tensió, fins al punt que el diputat de la CUP Albert Botran ha volgut llançar a través de les xarxes una crida a prioritzar la "solidaritat entre independentistes".