El Govern i la CUP han celebrat avui una nova trobada per avançar en l’acord de pressupostos. Dilluns es traslladarà als cupaires la concreció de la proposta i se n’informarà també al Consell Executiu durant la reunió extraordinària que celebrarà dilluns -s'avança un dia perquè el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, viatgen dimarts a Brussel·les-, tot i que a la taula de l’executiu hi arribarà tancada. La proposta continua deixant fora de la negociació l’increment de la pressió fiscal en IRPF, Patrimoni i Successions, però sí que contempla afegir 3.500 nous docents dins del sistema educatiu.

Aquestes converses transcorren paral·leles a les que manté el departament d’Ensenyament amb els sindicats, on s’han acostat posicions a partir del compromís sobre la incorporació de més docents. D’aquests 3.500, 1.000 s’hi sumaran per millorar l’atenció als alumnes en funció de les necessitats dels centres, mentre que 2.500 hauran de servir per cobrir la retallada d’una hora lectiva setmanal als mestres -els sindicats demanaven retallar-ne dues-. Aquestes mesures suposen un increment de 140 milions d'euros en el pressupost de la conselleria.

Des de la CUP s’havia deixat clar que en aquest àmbit s’acceptaria el resultat de les converses del departament amb els sindicats.

Per tant, aquest serà un dels punts que figurarà a la proposta final que el Govern traslladarà als cupaires per tal que puguin portar-la a les reunions territorials que comencen dimarts, prèvies al consell polític del dia 28 de gener on es fixarà la posició dels diputats anticapitalistes sobre pressupostos. De moment, des de la CUP es retreu a l’executiu que, malgrat les converses a les quals divendres passat i aquest dijous va participar el vicepresident, el Govern no concreta la proposta.

També dilluns es traslladarà al consell executiu la proposta. En aquest cas, però, hi arribarà tancada. Només se’ls comunicarà a diferència de la reunió de dimarts quan Junqueras va demanar als responsables dels departaments que donessin el seu parer. Precisament, la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va aprofitar la reunió per advertir que Ensenyament havia de poder decidir a què es dedicarien les millores pressupostàries incorporades al departament en comptes de deixar-ho en mans dels cupaires.

La reunió d’avui ha servit també per abordar la renda mínima d’inserció, però segueix fora de les converses les reclamacions de la formació anticapitalista sobre l’increment de la pressió fiscal en l’IRPF, Patrimoni i Successions.