La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha brindat avui suport a la titular de Governació, Meritxell Borràs, i ha subratllat que veu "normal" que els funcionaris puguin optar per demanar festa el 6 de febrer per manifestar-se contra el judici del 9-N.

Les entitats sobiranistes ja van animar els treballadors a demanar-se festa per assistir a la concentració davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el 6 de febrer, al començament del judici contra l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau.

El fiscal demana 10 anys d'inhabilitació per a Mas per presumptes delictes de "desobediència greu" i "prevaricació" i 9 anys per a Ortega i Rigau com a "cooperadores necessàries" en el procés participatiu o consulta alternativa del 9 de novembre del 2014, que va ser prohibit pel Tribunal Constitucional a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat, tot i el desacord dels fiscals catalans. 

En declaracions als periodistes als passadissos del Parlament, Munté ha remarcat que "en cap cas" el Govern està demanant que els treballadors públics reclamin festa. No obstant això, la portaveu ha dit estar "d'acord" amb Borràs en què "és normal que hagi funcionaris que, en l'ús de la seva llibertat individual", optin per demanar festa, perquè el que succeirà el 6 de febrer "és un fet molt greu": "És l'inici d'un judici polític", ha postil·lat.

Bé i necessari demanar festa

Borràs ha afirmat avui que "trobaria bé i necessari" que els funcionaris demanessin festa, unes paraules que han aixecat crítiques des de l'oposició. Ha estat en un dur xoc al Parlament amb el diputat de Ciutadans José María Espejo-Saavedra, en el qual tots dos s'han acusat d'utilitzar els funcionaris com a "arma política", si bé Borràs ha garantit que no els "posarà en risc" amb el referèndum.

"No li fa vergonya dir que nosaltres utilitzem els funcionaris com a eina política, després d'afirmar que trobaria normal que s'agafin festa per acompanyar (Artur) Mas -en la seva declaració davant la justícia-?. No li fa vergonya? Això no és utilitzar?", ha clamat el diputat de Ciutadans, que ha qualificat de "greu i vergonyós" que aquestes asseveracions les faci la responsable del departament que dirigeix els empleats públics.

En el seu torn de rèplica, la consellera ha estat contundent en afirmar: "Vergonya? Cap, al contrari". Borràs ha argumentat que davant la judicialització d'un "fet polític" com la consulta del 9-N, i davant la pregunta en un mitjà de comunicació de "si veuria bé que els funcionaris s'agafin assumptes propis per donar suport" a l'expresident, l'exvicepresidenta i l'exconsellera d'Educació en la seva declaració davant la Justícia, la seva resposta va ser: "Sí, ho trobaria bé i necessari. Doncs aquesta és la meva opinió", ha replicat.

El diputat de Ciutadans ha exigit a la consellera que garanteixi que el Govern no donarà "cap instrucció, ordre o recomanació" als funcionaris contrària a les lleis i a la Constitució amb vista al possible referèndum d'independència, i ha instat l'executiu català a "assumir sol i en exclusiva les conseqüències" en cas de desobediència. En cas contrari, ha dit, el Govern estarà situant els funcionaris en una "tessitura complexíssima" i els deixarà "desemparats": "No faci que els funcionaris paguin les conseqüències dels seus actes", ha reclamat a la consellera.

Llei de Transitorietat Jurídica

Borràs, en aquest sentit, ha garantit que el Govern "no posarà en risc" els empleats públics, d'acord amb el dret vigent en aquell moment, en al·lusió encara que sense citar-ho, a la llei de transitorietat jurídica que preparen Junts pel Sí i la CUP. "El Govern no ha posat ni posarà cap treballador públic en situació de risc" i "no ha emès cap informe o instrucció per incomplir legalitat ni cap instrucció concreta per desobeir l'Estat de dret", ha dit Borràs.