Per ordre del Tribunal Suprem o "per altres mecanismes". La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que el Govern "està preparat i serà diligent" per traslladar el vicepresident Oriol Junqueras a Estrasburg per assistir al ple del Parlament Europeu.

"Confiem que el Suprem acatarà la sentència que va dictar el TJUE que deixa clar que Junqueras és eurodiputat i ha de ser posat en llibertat", ha assegurat Budó. No obstant, ha afegit, subratllant que es tracta d'una ordre expressa del president, Quim Torra, que "si no és així i hi ha un altre mecanisme que possibiliti que Junqueras pugui assistir-hi, aquest Govern està preparat i serà diligent per fer-ho possible".

Malgrat les repetides preguntes al respecte, Budó no ha concretat a quina mena de mecanismes es referia i ha deixat la decisió en mans de l'equip de defensa del vicepresident, empresonat al centre penitenciari de Lledoners. Al vespre, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha apuntat a la possibilitat que se li concedís un permís penitenciari. De moment, però, els advocats de Junqueras asseguren que no estan considerant altres vies. De fet, les declaracions de Budó han provocat malestar a ERC que han retret no haver-ne estat informats prèviament.

El Govern enviarà dilluns una delegació a Estrasburg, encapçalada per Torra, arran la convocatòria del ple on a més prendran possessió dels seus escons el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín.

La consellera ha explicat que ahir i avui hi ha hagut contactes entre els gabinets de Quim Torra i Pedro Sánchez per concretar la trobada que van acordar celebrar un cop formalitzada la investidura del president espanyol. L'objectiu, a banda de les protocol·làries felicitacions és, segons Budó, preparar la negociació entre governs que s'hauria de posar en marxa un cop s'hagi produït la primera trobada entre presidents. "La voluntat és que aquesta trobada sigui el detonant de la taula de diàleg entre els dos governs", ha insistit.

Fixar continguts

Pel que fa al contingut d'aquesta mesa de diàleg, Budó ha explicat que el president de la Generalitat va emplaçar dissabte diferents actors polítics, des d'entitats independentistes i fins a partits, a reunir-se per poder fixar els continguts del diàleg. Segons ha indicat, ja s'ha començat a contactar amb aquests actors "per garantir el contingut, condicions i garanties" que el Govern vol traslladar a aquesta mesa de negociació.

Sobre la inhabilitació de Torra dictada per la JEC, ha insistit que la Junta Electoral és un òrgan administratiu que supervisa eleccions i no té competències per decidir sobre la pèrdua de condició de diputat del president, per la qual cosa el Govern no contempla la inhabilitació per aquesta via. En qualsevol cas, ha insistit que l'executiu tampoc acceptaria una decisió en aquest sentit.

Segons Budó, l'executiu tampoc preveu un avançament electoral. Per subratllar l'acord de l'executiu en aquest sentit, s'ha remès a les paraules del vicepresident Pere Aragonès a Catalunya Ràdio.