Dos de cada tres ciutadans de Catalunya, en concret, un 66,4%, són partidaris que el govern d'Espanya acordi amb el de Catalunya un referèndum d'independència, tal i com proposen els partits independentistes integrants de l'actual Executiu català. I si el pacte entre els dos governs s'arribés a dur a terme, acceptarien la celebració del referèndum fins a un 71,4% dels catalans. 

Així ho reflecteix l'enquesta "L'opinió pública espanyola davant el conflicte català" elaborada per Feedback per a ElNacional.cat entre el 24 i el 31 d'octubre passats, i que es basa en una mostra de 1.500 entrevistes telefòniques a tot l'Estat.

A quatre dies de les eleccions generals del 10-N, i amb l'agenda de campanya electoral marcada pel conflicte Catalunya-Espanya, el referèndum pactat, denegat una i una altra vegada pels governs espanyols del PP i el PSOE com a sortida al conflicte, continua sent una sortida àmpliament majoritària a Catalunya. Així, entre els enquestats només a Catalunya hi donen suport un 66,3% i s'hi mostren en contra un 29,3%, mentre que un 4,3% no ho sap.

En canvi, el referèndum a l'escocesa és rebutjat pel 62,6% -també dos de cada 3 ciutadans- entre els enquestats al conjunt d'Espanya, mentre que l'aproven un 33,3% i un 4,1% no ho sap. Entre els enquestats residents fora de Catalunya i Euskadi, el rebuig puja a un 71,2% i el suport baixa a un 24,7%, mentre el 4,1% no ho sap.

A Euskadi, en canvi, el suport al referèndum pactat és fins i tot lleugerament superior que a Catalunya, amb un 66,6%, tot i que també el percentatge de contraris és més alt: un 30,2%, amb un 3,3% que no ho sap.

Per record de vot a les anteriors eleccions generals, a Catalunya és significativa la divisió gairebé a parts iguals entre l'electorat del PSC, amb un molt lleuger avantatge per al no: 48,4% enfront un 46,6% que sí que aprova el referèndum pactat. El 100% dels electors de JxCat i el 98,6% dels d'ERC hi estan a favor. Al conjunt de l'Estat, hi estan a favor un 30,4% dels electors del PSOE i una clara majoria dels d'Unidas Podemos: un 68%.

Acceptació d'un referèndum acordat

El sondeig de Feedback també ha preguntat pel nivell d'acceptació que tindria el referèndum d'independència si finalment fos acordat entre els dos governs. Entre els enquestats a Catalunya, l'acceptarien un 71,4%, és a dir, un 5% més dels que, d'entrada, estan a favor que es realitzi, mentre que el rebuig és del 22,0%, és a dir, 7,3 punts menys.

També es redueix l'oposició en tot Espanya si el referèndum finalment fos pactat: 11,9 punts menys. No obstant això, continua mostrant-se en contra el 50,7% dels enquestats al conjunt de l'Estat, mentre que un 43,3% l'acceptarien (10 punts més). El resultat entre els enquestats residents a fora de Catalunya i el País Basc també redueix l'oposició i augmenta l'acceptació, però en menor grau: l'assumiria un 35,9% (11,2% més que d'entrada) i el continuaria rebutjant un 57,9% (13,3 punts menys).

Per record de vot a les passades eleccions generals, els favorables gairebé igualarien els contraris entre els votants socialistes a tot l'Estat pel que fa a l'acceptació o no de l'hipotètic referèndum d'independència acordat: un 46,5% en contra i un 46,2% a favor. A Catalunya, l'acceptarien clarament el 57,0% dels electors del PSC i el continuaria rebutjant un 27,8%, mentre que el 15,2 no ho sap.

Fitxa tècnica:
  • Àmbit: Espanya.
  • Univers: Població més gran de 18 anys amb dret a vot a les eleccions generals del dia 10 de novembre de 2019.
  • Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de números de telèfon fix i mòbil
  • Mostra: 1.500 enquestes.
  • Quotes: Proporcionals a com es distribueix la població a España segons quatre variables: (1) estructura por grups d’edat, (2) gènere , (3) CCAA i (4) grandària de l’hàbitat de residència.
  • Condicions estadístiques: Marge d’error total possible de +2,58%, per una població infinita (cens de 36.898.883 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
  • Treball de camp: les enquestes s’han realitzat entre el 24 i el 31 d’octubre de 2019.