Un retrocés de l'esquerra espanyola marcat pel desgast de gestionar la Covid-19, canvis dins la dreta amb la progressiva extinció de Ciutadans i una presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha col·locat en el mapa del PP un nou lideratge.

A grans trets, aquests serien els factors que provocarien una retallada de distàncies. Pablo Casado s'aproparia al president socialista espanyol, Pedro Sánchez, si ara se celebressin unes eleccions.

Marca Ayuso

Aquesta és la conclusió que dona la darrera enquesta del mes de març que publica el diari 'La Razón' de la mà de NC Report, una empresa dedicada als estudis de mercat i opinió pública que aplica una metodologia telefònica. En aquest cas, les trucades es van realitzar entre el 26 i el 31 de març i el PP es col·loca a tan sols 1,8 punts de distància respecte el PSOE si ara se celebressin unes eleccions generals.

El resum és que tot són modes i la marca Ayuso ven. Segons NC Report, Sánchez mouria el 26,6% del vot amb 108 o 110 diputats, i Casado el 24,8% que li donaria entre 105 o 107 diputats. Actualment, el PSOE està en 120 i els populars en tenen 88. Cal recordar que Vox i Santiago Abascal es va menjar una bona part del pastís que tenien els populars amb 52 membres actuals, la tercera força més votada al Congrés dels Diputats.

El fracàs de Ciutadans

Els resultats de Ciutadans a Catalunya són l'expressió més il·lustrativa del fracàs d'Inés Arrimadas. Cal sumar una altra derrota en la moció de censura presentada a Múrcia, la descomposició dels seus membres, com Toni Cantó que va abandonar la seva acta valenciana i ha fitxat pel PP madrileny, o una davallada al Congrés que ja marcava l'ensorrament amb la dimissió d'Albert Rivera. La suma del bloc fe la dreta podria arribar als 179 escons si més de la meitat dels votants del partit taronja es passessin al PP i el 25% de la ultradreta de Vox també canviés la seva intenció.

'La Razón' subratlla: "La demoscòpia apunta que pot variar segons la comunitat autònoma, tot i que la inèrcia és que en línies generals aquests votants d' Albert Rivera s'inclinin avui més per Casado que per l'opció d'un govern de coalició amb Unidas-Podemos que compta amb el suport, a més, independentista. A Madrid, per exemple, l'electorat de Ciutadans té un perfil més de dretes que el d'altres autonomies, com Andalusia, on el votant del PP és més de centre".

L'esquerra, cansada

També cal tenir en compte que ja fa més d'un any que l'esquerra dels socialistes lidera la major crisi sanitària i econòmica de les darreres dècades. Això provoca un efecte d'inacció del perfil del seu votant. Així doncs, baixarien de 10,5 a 9,4 milions de vots i passarien del 43,3% al 40,6%. L'ajust entre partits és més equitatiu que el que es produeix en les dretes, ja que el PSOE i Unidas-Podemos perden 1,4 punts cadascun. Globalment es deixen 17 escons, al descendir dels 158 a 141. Els socialistes perden entre 10 i 12 diputats i els liles, entre 5 i 7.

Però també hi ha un efecte paral·lel: la baixa participació que cau 3,1 punts. Altres partits però, com els independentistes catalans o bascos es mantenen en el mateix poder d'acció del seu votant. L'únic que baixaria un diputat seria la CUP.