El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat aquest dijous que “cap aula d’aquest país aplicarà el 25% de castellà” imposat fa uns mesos pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Durant la presentació del nou curs escolar, el líder del Departament ha dit que aquesta qüestió és “un èxit de país”. “És el que passa a Catalunya quan treballem tots en la mateixa direcció”, ha dit el conseller. Cambray ha fet aquestes declaracions després que la Generalitat hagi enviat a les escoles una carta en la qual s’especifica que no han de complir cap percentatge i que l’única llei que està vigent és la recentment aprovada al Parlament de Catalunya, en la qual s’explica que el català és la llengua vehicular i que el castellà passa a ser curricular.

 

Estem sempre al servei de l’alumnat”, ha assegurat Cambray, a més de prometre que la seva conselleria treballarà perquè el català tingui encara més presència a les aules catalanes. La carta enviada pel Departament va dirigida a “les escoles sostingudes amb fons públics”, i les insta a complir “el nou marc normatiu”, que és “incompatible” amb les mesures judicials “que s’hagin determinat en aplicació del 25% de l’ensenyament en llengua castellana.

Per la seva banda, la secretària general Patrícia Gomà ha reiterat que els 27 centres catalans que estaven afectats per l’assetjament de la justícia espanyola es trobaven en punts molt diversos dels processos judicials. Des de sentències fermes, a sentències no fermes, passant per només mesures cautelars. La secretària general també ha explicat que el TSJC ha estat informat que la Generalitat ha enviat aquesta comunicació a les escoles.

La nova llei sobre la convivència entre el català i el castellà a l’escola es va aprovar el passat mes de juny. El Parlament va donar llum verda a un text que situa el català com a llengua “normalment emprada com a vehicular” i el castellà com a “llengua curricular”. Va ser la manera d’esquivar la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà. De totes maneres, aquesta qüestió està a hores d’ara al Tribunal Constitucional, de manera que el tema de la llengua a l’escola catalana encara té un futur incert.

Es tracta d’un text que van pactar Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, PSC i comuns; després de no aconseguir arribar a un acord en la primera proposta, la referent a la reforma de la llei de Política Lingüística. La principal diferència respecte a aquell acord inicial del qual Junts se'n va despenjar és que l'ús de les llengües als centres educatius "s'ha de determinar exclusivament amb criteris pedagògics i de forma singularitzada per a cadascun dels centres educatius", i també la llei designa el català com a llengua d'acollida de l'alumnat nouvingut, un aspecte que s'havia eliminat en el text de la reforma de Política Lingüística.