El Departament d'Educació ha presentat una nova proposta als sindicats poc després que finalitzes la vaga. Educació planteja avançar la recuperació de les hores lectives per als mestres de primària el curs 2022-2023. D'aquesta manera, es tornaria a la càrrega lectiva prèvia a les retallades 2012 un curs abans dels que estava planejat, 23 hores a la setmana. La proposta va ser enviada la nit del passat dimecres, quan aquest dijous els sindicats estaven citats a trobar-se amb el Departament a la mesa negociadora. Ni les hores, ni les formes, ni la proposta ha convençut als sindicats que han decidit no assistir a la mesa, segons avança El Periódico

La proposta que va presentar Educació a últimes hores del passat dimecres substitueix la que ja havia plantejat dilluns, la qual contemplava revertir l'horari previ a les retallades a partir del curs 2024-2025. Els sindicats, però, demanen que aquest canvi es posi en marxa aquest setembre. Educació per la seva banda no veu viable aquesta proposta, ja que recuperar les hores lectives de fa deu anys implica contactar més personal, amb un cost anual 67.126.672 euros.

Manipular i dividir

La nova proposta avança un curs, la recuperació de la càrrega lectiva a primària, no pas a secundari, on seria en el curs 2024-2025 quan es recuperarien les 18 hores lectives. Per tant, aquesta mesura dirigida específicament als mestres de primària s'ha percebut com una manera de dividir els sindicats. "Fan aquesta oferta que només beneficia un cos docent per intentar dividir-nos. Els sindicats estem units i no hem entrat en aquest joc", ha afirmat Iolanda Segura, portaveu de la USTEC. 

 

Tot i això, aquesta no ha estat l'única crítica que ha rebut la proposta d'Educació. El fet d'enviar la proposta als diversos sindicats a menys de 12 hores de l'inici de la mesa negociadora s'ha vist com una manera de procedir "insultant".  A més, que la manera de procedir del Departament no ha convençut als representants sindicals, però la proposta en si tampoc. Han considera que es tracta d'un cop mediàtic de la Conselleria i no pas una millora real. "No hi ha cap millora. El que no entenen és que la recuperació de l’hora lectiva la volem per aquest setembre, no per al final de la legislatura", ha afirmat Josep Alís, portaveu l'Aspec. 

Els sindicats rebutgen la proposta i la trobada a la mesa negociadora, però, tot i això, no tanquen la via del diàleg. Han explicat que estudiaran futures propostes del departament a condició que donin peu a una "negociació real" i no a buscar "cops d'efecte mediàtics", segons recull l'ACN.