El diari francès ‘Le Monde’, en l'editorial de dimarts, ha advertit que l’Estat espanyol ha deixat de ser una “excepció” i s’ha convertit en un país “normal” un cop l’extrema dreta de Vox ha entrat al Parlament andalús.

Amb aquest llenguatge irònic el diari de referència a la República Francesa adverteix que tot plegat és una “mala notícia” i llança un advertiment al Partit Popular i a Ciutadans. Als primers els culpa d’haver “normalitzat el discurs” de l’extrema dreta i als segons els recorda que pactar amb Vox pot ser incompatible amb concórrer a les eleccions europees sota l’aixopluc dels liberals europeus, és a dir, de bracet amb el partit del president Macron, La República en Marxa.

De fet, ‘Le Monde’ avisa explícitament Ciutadans que si pacta amb Vox haurà d’explicar per què arriba a acords amb un partit amb “idees contràries als valors europeus”. El diari, que qualifica Vox de partit “d’extrema dreta, antiimmigració, antifeminista i euroescèptic”, és prou explícit tot apuntant que la coalició amb els liberals europeus no és compatible a pactar amb l’extrema dreta: "Si estan disposats a governar amb un partit que té idees contràries als valors europeus, ho hauran d’explicar als seus socis continentals, entre els quals hi ha La República en Marxa, amb qui està negociant de cara a les eleccions europees de maig del 2019”.