El diari Le Monde, el més prestigiós de França, ha publicat un article duríssim contra els polítics espanyols, per la incapacitat de formar un govern. L'article, que segueix la línia de l'Elisi que voldria un pacte entre el PSOE i Cs que donés estabilitat, es titula amb decepció: "Espanya: la dreta tria encara l'extrema dreta".

El text no amaga el malestar francès amb la situació política espanyola. "Són de témer unes noves eleccions legislatives, les quartes en cinc anys. El missatge que s'enviaria als espanyols seria terrible. Val més que els polítics deixin de banda les velles rancúnies i els interessos partidistes i busquin una solució que permeti al regne sortir de l'atzucac que, des del 2016, el paralitza", assenyala. 

Le Monde

El diari es mostra escandalitzat pels pactes de Cs, i també del PP, amb Vox, i tem que siguin una política a escala estatal, tot al contrari del cordó sanitari que els partits francesos fan al Front Nacional. "Després d'Andalusia, de l'ajuntament de Madrid i de la regió de Múrcia, s'ha saltat un nou dic i les "tres dretes" repeteixen un guió que sembla que té vocació d'estendre's per tot arreu on sigui possible", indica. No dubta a acusar Cs i el PP de "contribuir a normalitzar el discurs de l'extrema dreta".

És evident que el líder de Cs, Albert Rivera, abans aliat del president francès, Emmanuel Macron, ha caigut en desgràcia a França. Le Monde també ho destaca. "Ciutadans, que es presentava com un partit centrista capaç d'entendre's bé tant amb la dreta com amb l'esquerra, ha fet, per oportunisme, un gir a la dreta amb la idea de suplantar el PP", es lamenta.