L'acord de fiscalitat del Govern amb els comuns no inclou la modificació del l'impost de patrimoni per evitar “una deslocalització de rendes”. Així ho ha justificat Albert Castellanos, secretari general de la vicepresidència i d'Economia i Hisenda, que en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio ha assegurat que es tracta d’un impost “molt sensible, si el puges pots determinar la localització de determinades rendes”. Es tracta, dit d’altra manera, d’evitar la fugida de rendes a altres comunitats autònomes, fet que pot tenir un efecte contrària al que es pretendria amb la puja d’aquest impost.

El secretari general d’Economia ha defensat l’acord en fiscalitat amb els comuns per al pressupost del 2020 i ha rebutjat les crítiques sobre l’increment de la fiscalitat. Castellanos ha afirmat que Catalunya i Espanya estan per sota de la mitjana i europea, tot i que ha admès que és superior a d’altres comunitats. Això, ha explicat, és a conseqüència d’un “injust finançament” segons el qual “paguem un 20% més que la resta i rebem per sota”.

Augment de l'IRPF

També ha respost a les crítiques a l’increment de l’IRPF a les rendes entre 90.000 i 120.000 euros. El secretari general d’Economia ha destacat que afecta a un 1,5% dels contribuents, unes 52.000 persones. “No és cert que ens carreguem la classe mitjana”.

Quan a les negociacions del pressupost, Castellanos ha volgut deixar ben clar que també ha participat el departament de Presidència, en tractar-se d’un govern de coalició. “Qualsevol acord s’ha pres tenint en compte aquesta doble sensibilitat”, ha assegurat. 

Castellanos ha fet aquestes manifestacions després que el grup de JxCat hagi manifestat que no els satisfà les modificacions de l’impost de successions. Castellanos ha insistit que el pacte busca una fiscalitat més verda, justa i progressiva.