El prestigiós diari britànic The Economist té clar qui són els responsables de l'empitjorament de la pandèmia a Espanya: el govern de Pedro Sánchez i l'executiu d'Isabel Díaz Ayuso. En un contundent article titulat "La política verinosa d'Espanya ha agreujat la pandèmia i l'economia", el diari recorda que l'estat espanyol "torna a ser el punt negre del coronavirus a Europa", amb Madrid a l'epicentre amb 784 casos per cada 100.000 habitants en l'última quinzena.

the economist espanya coronavirus

L'Article de The Economist, "La política verinosa d'Espanya ha agreujat la pandèmia i l'economia".

Un epígraf clar i directe encapçala el text: "Ballant amb la mort". “Els experts en salut assenyalen amb el dit al fracàs de govern pel qual tant la coalició minoritària d'esquerra de Sánchez com el conservador Partit Popular que dirigeix Madrid tenen la culpa”, assegura la publicació. D'una banda, retreu a Sánchez haver fet una desescalada massa ràpida en considerar que la pandèmia estava sota control i anar-se'n de vacances, i de l'altre, a Ayuso per haver-se negat a aplicar unes mesures més estrictes contra els rebrots de Madrid.

"Hem derrotat el virus i controlat la pandèmia", va proclamar el president d'Espanya al juliol. Ara, el país és una vegada més el punt negre d'Europa.

Una desescalada massa ràpida

The Economist reafirma que Espanya va voler córrer massa en la desescalada, tot i l'oposició dels governs català i basc a relaxar les mesures. “Sánchez va lliurar el control de la pandèmia a les regions i se'n va anar de vacances”, retreu el diari britànic. Les vacances del president espanyol van ser força controvertides, i va acabar tornant abans del previst per l'empitjorament dels contagis sobretot a Madrid.

Aeroport Almeria avio vueling turisme mascareta mascaretes covid coronavirus - Sergi Alcàzar

Turistes a l'aeroport d'Almeria. / Sergi Alcàzar

"Diverses de les regions, especialment Madrid, no van aconseguir enfortir l'atenció primària de salut i el rastreig de contactes", destaca també el rotatiu, tot i que considera que era també responsabilitat del govern espanyol, que "no els va exigir que ho fessin ni va establir regles clares per a manejar els brots del virus". "L'estiu va fer la resta: parant esment al triomfalisme de Sánchez, els espanyols van tornar a la seva feliç convivència habitual en bars, discoteques i reunions familiars", assenyala també així a la responsabilitat individual.

Greu impacte en l'economia

La falta de control sobre la pandèmia ha tallat de soca-rel la recuperació de l'economia, segons The Economist. "És particularment vulnerable perquè, en total, el turisme i l'hostaleria representen el 26% del PIB, cinc punts més que la mitjana europea", assenyala el diari.

“Espanya confia en l'ajuda de la UE, però la major part no arribarà fins a 2022", recorda la publicació, que afegeix també que la recuperació econòmica vindrà lligada a reformes del mercat laboral, pensions, educació i formació. "Tot això requereix un consens polític que és escàs”, lamenta The Economist.