El cantautor Lluís Llach ha atacat durament aquest dilluns el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. En una piulada al seu compte de Twitter, ha formulat la següent pregunta: “I si el que pensa avui el senyor Junqueras ja ho pensava uns mesos abans de l’octubre de 2017?”. La piulada arriba enmig d’una crisi de Govern en la qual l’exvicepresident de l’executiu català ha amenaçat Junts per Catalunya amb la disposició d’ERC de poder governar en solitari. De fet, aquest mateix dilluns Llach ha fet una altra piulada en la qual ha opinat que el govern espanyol “està encantat amb la bona política autonòmica que fa la direcció d’ERC, i les seves derivades”.

Fa poc més d’una setmana, quan encara no havia esclatat la crisi de Govern per la petició de moció de confiança i el conseqüent cessament del vicepresident Jordi Puigneró, Junqueras va fer un dur avís a Junts per Catalunya. “ERC pot assumir totes les responsabilitats del Govern”, va assegurar el president dels republicans, a més de carregar contra les “constants amenaces” de Junts per Catalunya d’abandonar l’executiu presidit per Pere Aragonès. Junqueras obria d’aquesta manera la porta d’un Govern gestionat només pel seu partit.

En una entrevista a l’ACN, Junqueras assegurava que “pràcticament tots els dirigents” de Junts li asseguraven que no tenien “cap intenció” d’abandonar la Generalitat. Així mateix, criticava les “amenaces constants” d’ERC de deixar plantat Aragonès perquè segons ell constitueixen una contradicció amb el fet que Junts “regalés” la presidència d’alguns Consells Comarcals al PSC. “És una contradicció que respon a les seves disputes internes, i els animem a superar-les”, afirmava Junqueras.

Per altra banda, l’executiva de Junts per Catalunya ha acordat preguntar a la seva militància si vol que el partit continuï formant part del Govern. Hi ha tres possibles respostes a la pregunta. Així mateix, uns 6.000 afiliats de la formació podran optar per sortir de l’executiu, quedar-s’hi o deixat el vot en blanc en una consulta que se celebrarà el 6 i 7 d’octubre. La decisió s’ha pres després d’una reunió que ha superat les tres hores de durada.

Aquest mateix dilluns el secretari general del partit, Jordi Turull, ha assegurat que Junts per Catalunya ha fet “renúncies” davant d’ERC en les trobades dels darrers dies, i ha assegurat, lamentant-se, que el president de la Generalitat no ha fet “cap contraproposta”. Turull ha reiterat que la seva formació “ha baixat dos o tres esglaons” per tal d’arribar a un acord amb els republicans. El secretari general de Junts ha estat preguntat sobre si la seva formació dona per tancades les converses amb Esquerra, i ha afirmat que si hi ha “alguna novetat extraordinària” que arriba des de la trinxera republicana, ho valorarien.