El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha registrat un document a la mesa del Parlament sol·licitant l'adopció d'un nou acord que deixi sense efecte l'acord de la Mesa del passat 28 de juliol, pel qual va quedar suspesa de drets i deures la presidenta del Parlament, Laura Borràs. La secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula, ho ha confirmat des de la sala de premsa del Parlament, acompanyada del diputat de JxCat Jaume Alonso Cuevillas, aquest dimecres al·legant, que tal com han defensat a la formació consideren que des del 28 de juliol "creiem que queda fonamentada una reiterada vulneració de drets". En aquest sentit, Madaula ha reiterat que Borràs és una víctima d'una persecució política, el que ha definit com a lawfare "i la sentència així ho avala". Madaula ha afirmat que des de Junts no donen credibilitat a la sentència, i ha encoratjat a aquells que diuen que la defensa és condemnatòria i parlen de corrupció "farien bé de llegir-se la sentència perquè la descarta". 

Preguntada per si tota l'executiva de JxCat està d'acord amb l'escrit registrat per la secretària segona a la Mesa, Madaula ha afirmat que la decisió ha tirat endavant després d'abordar-la amb la mateixa Borràs -que també és líder de JxCat-, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el president del grup parlamentari, Albert Batet.

Vulneració dels drets

Madaula ha fet referència a l'article 24.4, al qual el Parlament es va acollir per suspendre Borràs i ha reiterat que "fa referència a la vulneració dels drets". En aquest sentit, ha tornat a fer referència a la sentència recordant que ha quedat demostrat que no hi ha hagut "lucre personal" i, per tant, "s'allunya de la corrupció". Així doncs, la secretaria segona de la mesa ha exigit la revocació de la suspensió de Borràs, i que, per tant, recuperi els seus drets com a presidenta. La majoria de la Mesa del Parlament, amb els vots d'ERC, PSC i CUP, van suspendre Borràs com a diputada el 28 de juliol en aplicació del 25.4 del reglament. Madaula va ser l'única que ho va rebutjar. La decisió de la Mesa es va prendre després que el TSJC obrís judici oral a la líder de Junts pel presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). 

L'escrit registrat per Madaula demana adoptar un nou acord que deixi sense efecte el que va adoptar la Mesa el 28 de juliol "davant la imprecisió i poca concreció del redactat de l'article aplicat en referència als suposats delictes vinculats a la corrupció". També assenyala que davant la sentència "ha quedat clar que no hi ha hagut perjudici per a l'administració". Finalment, apunten que l'aplicació del 25.4 "vulnera drets fonamentals com el dret a la presumpció d'innocència, el dret a la participació i representació política i el principi de seguretat jurídica".

Persecució política per eliminar Laura Borràs

El PSC va presentar aquest dimarts una proposició de llei per modificar el reglament del Parlament i poder destituir membres de la mesa de la cambra catalana, inclosa la seva presidència, i de les comissions parlamentàries quan hi hagi una pèrdua de confiança. Sobre aquesta proposta, Madaula ha reconegut que no hi ha hagut temps a llegir l'escrit a fons, però ha afirmat que torna a ser un exemple de persecució política. Des de Junts defensen que el reglament del Parlament ha de ser modificat per adaptar-se en l'actualitat i que no hi hagi cap reglament que vulneri els drets fonamentals. Amb tot, Madaula ha criticat que la introducció d'aquest document per part del PSC és una mostra de "persecució política per eliminar Laura Borràs d'una manera ràpida". A més, ha reprovat que el PSC va mantenir la interinitat quan es va tancar el Parlament l'any 2017 amb l'aprovació del 155.