Nou intent, per duplicat, perquè el Congrés dels Diputats investigui Joan Carles IERC, JxCat, Bildu, CUP, BNG, Més País i Compromís han registrat aquest divendres una nova petició de comissió d'investigació sobre la trama de suposades il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb Aràbia Saudita. La petició se suma a una altra registrada per Podem per investigar l'ús de les targetes black per part del rei emèrit.

La petició que signen ERC, JxCat, Bildu, CUP, BNG, Més País i Compromís repassa els escàndols que afecten l'emèrit, des de la comissió de l'AVE a La Meca a les targetes black, i recorda que els moviments financers del compte bancari associat a les despeses d'aquestes targetes corresponen als anys 2016, 2017 i 2018 en què Joan Carles de Borbó "ja no gaudia de la condició d'inviolable" després de la seva abdicació el 2014.

Obligació d'investigar

Per aquest motiu, i després que el rei emèrit hagi presentat una declaració per regularitzar 678.393,72 euros, "més enllà de les possibles responsabilitats legals i/o penals, el poder legislatiu té l'obligació d'investigar els fets per depurar les responsabilitats polítiques que se'n puguin derivar, així com per assumir les mesures que es considerin oportunes per fiscalitzar l'actuació de la família reial i persones vinculades i evitar que es puguin cometre actuacions il·legals i/o il·lícites aprofitant la situació privilegiada que ocupen", sosté la petició dels nacionalistes.

La comissió vol esbrinar si hi ha "estructures opaques" en què participi el rei emèrit, així com trobar "possibles comptes irregulars" i determinar si hi va haver "blanqueig de capitals". També saber si el rei emèrit va actuar com a comissionista i els beneficis que va obtenir d'aquesta activitat.

Petició de Podem

Poc abans, Unides Podem ha registrat la seva petició per crear una comissió d'investigació, en aquest cas, centrada únicament en l'ús per part de l'emèrit de targetes de crèdit opaques "amb posterioritat a la seva abdicació". Segons ha assegurat en les xarxes socials el seu portaveu parlamentari, Pablo Echenique, en tractar-se de fets ocorreguts després de l'abdicació, entén que no està vigent "la inviolabilitat" del rei, de manera que "la Mesa del Congrés no té excusa possible per a bloquejar" una comissió de recerca sobre aquest tema.

Amb aquestes paraules, Echenique apel·la al suport a la iniciativa per part del PSOE, el seu soci de Govern, perquè la Mesa del Congrés està formada per nou membres, dels quals tres són socialistes, tres d'Unidas Podemos, dos del PP i un de Vox. Fins ara, el PSOE s'ha pronunciat en contra de les sol·licituds de comissions d'investigació sobre la monarquia, dues d'elles registrades en aquesta legislatura pels seus socis de govern

Imatge principal, Joan Carles I a l'entrada del Congrés dels Diputats / Europa Press