La cursa per arribar a La Moncloa serà exprés, malgrat que, els resultats de les eleccions del 28-M sembla que marcaran el camí de les generals del 23 de juliol. El PP guanyaria les eleccions del 23-J, però no podria governar si finalment Yolanda Díaz, amb el seu partit Sumar, aconseguís unir-se amb Podemos. Així ho revela una enquesta de l'empresa 40dB per El País i la Cadena Ser. Si Sumar i Podemos van per separat als comicis de juliol, PP i Vox podrien aconseguir 177 escons, superant per 1 la majoria absoluta que es necessita al Congrés dels Diputats, mentre que el PSOE quedaria en 111—actualment té 120—, Sumar en 22, i molt a la cua, Podemos amb només 3 escons.

Si finalment, Sumar i Podemos s'uneixen de cara a les generals, es donaria un altre escenari, i per tant el bloc de la dreta sumaria 169 escons, que podria arribar a 170 si comptés amb el suport d'UPN, mentre que l'esquerra sumaria 148. D'aquesta manera, Pedro Sánchez podria tornar a convertir-se en el president espanyol per majoria simple—més sí, que no— en una segona votació comptant amb el suport d'almenys altres 23 diputats. Així doncs, la presidència de Sánchez dependria de sumar els suports d'ERC, amb 9 escons; Junts, que n'obtindria 8; i PNB amb 6. Els resultats d'aquest sondeig es desprenen de 800 entrevistes, que es van realitzar entre el 31 de maig i l'1 de juny, és a dir, després de la desfeta del PSC al 28-M. 

Sumar i Podemos deixarien a Vox com a tercera força

El sondeig revela que si les forces d'esquerra donen suport al PSOE, el PP guanyaria les eleccions amb un 32,3% d'estimació de vot, 11,3% més que les eleccions de 2019. Mentre que, els socialistes obtindrien un 27,2%, i perdrien un punt respecte a les anteriors eleccions. Sumar i Podemos podrien reunir el 15,6% del vot, i deixarien a Vox com a tercera força del Congrés, amb 13,6% dels vots. 

L'enquesta deixa palès que la dreta està més mobilitzada que l'esquerra. El 58,5% de la població general assegura que anirà a votar el pròxim 23-J, del total, un 75,1%. El 75,1% dels votants del PP en 2019 hi tornaran a votar, el 80,7%, que van triar la papereta de Vox hi tornaran; mentre que només el 61% dels votants del PSOE els anteriors comicis afirmen que aniran a votar amb tota seguretat. 

ERC i Junts empatarien a 8 o 9 escons

Els sondejos apunten el PP com a gran favorit per a les pròximes eleccions. Una enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a El Periódico, també apunta a la formació d'Alberto Núñez Feijóo com la guanyadora dels comicis del 23-J, a més, també assenyala que podria aconseguir la majoria absoluta si accepta el suport de Vox. Així doncs, l'enquesta revela que el PP seria el guanyador de les eleccions amb el 30,7% dels vots, i entre 126 i 132 escons—ara té 89—; el PSOE quedaria en segona posició amb el 27,6% dels vots, i entre 104 i 110 diputats. Per la seva banda, Vox aplegaria el 14,6% dels vots i 42-25 escons—ara en té 52—. La nova formació de Yolanda Díaz, Sumar, aconseguiria el 13% dels vots i 33-36 diputats; per últim se situaria Podemos amb només el 2% dels vots, i entre 2 i 3 escons. Si PP i Vox no aconsegueixen la majoria absoluta, Sánchez hauria de recaptar el suport de la resta de partits d'esquerres. Segons l'enquesta, ERC i Junts empatarien amb el 2% dels vols i, entre 8 i 9 escons. Les dues formacions podrien ajudar a investir Sánchez, però només sumarien 167 diputats, número que encarà serien insuficients per evitar la suma de PP i Vox per governar a Espanya.

Pel que fa al trasbals de vots de votants de Ciutadans, Podemos i Vox, apunta que Feijóo es quedaria a un de cada quatre votants de Vox en 2019 i a la meitat dels votants de Cs. Pel que fa als socialistes, fidelitzen el 65% dels seus votants, i es queden amb el 20% dels votants de Más País i el 17% dels votants d'ERC. Malgrat que, la principal fugida de votants són en favor del PP, amb un 8,3%; mentre que el 6,2% canviarà el vot a favor de Sumar.