L'Eurocambra ha modificat la informació pública a la seva pàgina web sobre la immunitat parlamentària dels eurodiputats. A l'apartat de FAQs de la web, que resumeix d'una manera més planera el contingut del reglament, fins ara afirmaven que aquest privilegi "no s'aplica quan un membre del Parlament Europeu ha comès un delicte o les autoritats judicials competents sospitin que l'ha comès". Ara la descripció ha estat substituïda per: "no es podrà invocar la immunitat en cas de flagrant delicte".

Els canvis han estat aplicats a la versió espanyola i l'anglesa. En canvi, en la versió d'altres idiomes, com el francès o l'alemany, es pot veure encara l'antiga definició. Es tracta de l'últim paràgraf de la definició que hi ha a continuació.

L'abans...

WhatsApp Image 2019 03 12 at 19.22.43

... i el després:

WhatsApp Image 2019 03 12 at 19.22.43 (1)

Preval el que diu el reglament

Fonts de la cambra confirmen que el canvi s'ha fet aquest dimarts tarda per "explicar millor l'abast" de l'article 9 del reglament que estipula les condicions sobre la immunitat parlamentària. Aquesta modificació coincideix amb les declaracions del president Carles Puigdemont aquest dimarts al matí en què assegurava que tornarà a Catalunya si l'Eurocambra "garanteix la seva immunitat" com a eurodiputat.

"En tot cas el que compta és el que diu l'article", asseguren aquestes fonts.

Què diu el reglament?

En concret aquest article 9 diu: "No es podrà invocar la immunitat en cas de delicte flagrant ni es podrà obstruir l'exercici per part del Parlament Europeu del seu dret a suspendre la immunitat d'un dels seus membres". De fet, el reglament estableix un procediment per aixecar aquest privilegi si ho demana "una autoritat competent d'un estat membre". En tal cas, una comissió parlamentària examinaria la petició i proposaria una decisió al ple de l'Eurocambra que votaria la revocació o no de la immunitat.

D'altra banda, l'article 9 també explica que els eurodiputats gaudeixen al seu estat membre de "les immunitats reconegudes als membres del Parlament del seu país" i a la resta d'estats membres de la UE d'"immunitat davant de qualsevol mesura de detenció i actuació judicial".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat